Вчера от МЗ съобщиха, че с новия КТД за следващите 2 години ще се увеличат заплатите на всички медици с между 10% и 20% - най-много на медицинските сестри. Новото увеличение на заплатите на здравния персонал трябваше да влезе в сила от 1 юли.

Работодателите внесоха нов текст, което удължава преговорния процес, каза пред журналисти Иван Кокалов от КНСБ.

Спорният текст, за който настояват работодателите, е, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има само "при положение, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества", предаде БГНЕС.

Няма как да подпишем нещо, което не зависи от нас, заяви Иван Кокалов и попита кой ще гарантира финансовата стабилност.
"За нас това е гол текст, който нищо не значи и който не може да ангажира синдикатите. Не могат да ни се извиват ръцете в последния момент", допълни той. 

Това е основната тема, по която не е постигната договореност, заяви д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.
Мениджърите ще гарантират финансова стабилност чрез официални договори с НЗОК и държавата; да няма делегирани бюджети и субсидии, а официално финансиране, заяви относно спорния текст д-р Димитров, цитиран от "Фокус".

Той посочи като проблем и недофинанисраните клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците.

Д-р Димитров изрази изненада от реакцията на синдикатите за текст от преходните и заключителните разпоредби на 13-страничния КТД. По думите му, от това, че днес не беше подписан КТД, засегнати няма.
„В болница „Света Ана”, средната заплата на медицинските сестри е 890,45 лв. за 2011 г., лекарският състав е на 1706 лв., а другият персонал е на 548 лв. Виждате, че далеч по-високи са работните заплати от началните, които синдикатите искат да подпишат. Същото е в повече от 2/3 от болниците”, каза пред "Фокус" д-р Димитров.

КТД предвижда с над 10% да се увеличат минималният праг за заплатите на лекарите, а с 20% - началните възнаграждения на медицинските сестри, и от 440 лева те вече ще стартират със заплата от 540 лева.
Предвижда се основната заплата на лекар с една специалност да бъде 700 лв.

Колективният трудов договор няма да бъде подписан от Министерството на здравеопазването, докато двете страни – синдикатите и работодателите - не се споразумеят, каза министър Десислава Атанасова. Тя също заяви, че е изненадана от това, че синдикатите и работодателите не са се разбрали, след като до снощи е имало съгласие.
По-късно, цитирана в съобщение на МЗ, Атанасова призова двете страни да постигнат консенсус по спорния въпрос.

От 1 юли повишаваме заплатите на 73 сестри, каза междувременно проф. д-р Генчо Начев, директор на Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Света Екатерина”.
Лекарите още малко трябва да поработят, за да докажат, че заслужават да им се увеличават заплатите. Засега са им достатъчно високи, каза още проф. Начев, цитиран от "Фокус".
Той изрази недоволство от неподписването на КТД, но добави: "Това няма значение и не ме вълнува особено много".