При обсъждането на дневния ред Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че медиите вече са обявили как Народното събрание ще разгледа темата за Украйна и проектите за декларация. Те са три - тяхната, на БСП и на ГЕРБ.

Затова депутатът поиска въпросът да не бъде оставян на външния министър Кристиан Вигенин и председателят на парламента Михаил Миков да предложи Украйна да бъде точка от програмата.

Миков обаче отвърна, че не медиите определят дневния ред.

По-късно той коментира пред журналисти:

„Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции. Все още няма сближаване, за да се излъчи национална позиция. Тя не трябва да бъде на тази или онази партия, трябва да е максимално обща".

На въпрос защо не са вкарани декларациите в дневния ред, той отговори, че е преценил така, за да не се създава излишна конфронтация.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че днес ще предложи проект на декларация, като отбеляза, че тяхната позиция е защита на териториалната цялост на Украйна.

По неофициална информация на "Дневник" обаче, по настояване на ДПС обсъждането е отложено, за да бъде формирана обща позиция на четирите партии.

В петък парламентът може да разгледа общ проект на декларация, прогнозира пред журналисти Янко Янков ДПС. Той каза, че проектът може би ще бъде готов още днес, утре да бъде разгледан във външната комисия и в петък да влезе в пленарна зала. По думите му прави чест на БСП, че са се отказали да оттеглят своя "продукт" в името на общ.

По-рано Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира, че БСП и ДПС трябва да предложат декларация:

"Те са си другарчета. Да седнат и да се разберат. Явно имат проблеми във връзката си".

Тази линия на санкции спрямо Русия е пагубна за икономиката на България и други държави от ЕС и е натиск от страна на Вашингтон, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той настоя страната ни да наложи вето на всички санкции.

По думите му е наложително премиерът да дойде в парламента и да каже каква ще бъде позицията на българската делегация, още преди срещата в Брюксел в края на седмицата.
Той добави, че е силно загрижен от политиката на щрауса в НС и подчерта, не може да си крият главата в пясъка.


АНКЕТА: Каква да бъде позицията на България след присъединяването на Крим към Русия?