Социалистът Борислав Гуцанов, който стана председател на ПГ на "БСП за България" след оставката на Корнелия Нинова, е готов да се бори за лидерския пост. Той обясни и при какви условия ще се кандидатира за председател - ако столетницата протегне ръка на обидените, които досегашното ръководство прогони през последните няколко години.

"Тук има много неща, които трябва да се случат. На първо място, ако се припознае тази политика, която аз искам да се води в БСП, а именно подаване на ръка към всички хора, които по някакъв начин са обидени от БСП, за да може да се консолидира самата БСП вътре. На второ място - подаване на ръка към всички леви партии и формации, и социалисти, и симпатизанти, които напуснаха БСП. Ако тази политика се припознава вътре в БСП и извън БСП, за да може да има силно консолидарано ляво обединение, то естествено тогава ще се кандидатирам", призна Гуцанов пред БНТ.

Той поддържа позицията за обединение на цялото ляво.

"Голямата задача на БСП за мен е диалог и обединение на всичко ляво, на всички, които мислят по този начин, по който БСП даваме сигнали пред последните години. За жалост, имаше доста социалисти, които бяха обидени, и втори път не намерихме подход към всяка една от левите партии. Мисля, че това трябва да бъде направено в момента и да се затворят фронтовете дори и към някои институции. Този път, ако успеем да го извървим, тогава ще направя тази номинация", обясни мотивацията си да се бори за лидер на БСП Гуцанов.

До септември в партията ще се проведе цикъл отчети и избори, през октомври е планиран прекият избор на председател, а през ноември трябва да се състои конгресът на БСП.

Гуцанов заяви, че според него трябва да бъде подадена ръка на всички обидени във и извън БСП и да се възстанови диалогът с институциите, като визира президента Румен Радев, регулярно атакуван от представителите на ръководството на партията до този момент.

"Да, основно за президентската институция говоря. Защото тя беше подкрепена и издигната от БСП. Трябва да търсим мостове към такива институции. На България е нужна силна лява партия. Трябва диалог и мъдрост от страна на БСП. Не можем да вървим по същия път, той е задънен.", заключи варненският социалист, който беше избран в събота на пленума да стане председател на ПГ на единствената лява формация в 50-ия парламент.

Гуцанов не даде еднозначен отговор дали БСП ще отидат на преговорите с ГЕРБ, само потвърди решението на Националния съвет на партията, че остават в опозиция и няма да участват в правителство с първия и втория мандат.