Лидерът на френската крайнодясна формация "Национален сбор" (НС) Жордан Бардела призова днес избирателите да осигурят на партията му абсолютно парламентарно мнозинство на предстоящите предсрочни избори във Франция, за да бъде в състояние да управлява страната ефективно, предаде Ройтерс.

Партията на Бардела, която води евроскептична и антиимиграционна политика, има първия реален шанс да се сдобие с власт на национално ниво след изборите, които ще бъдат произведени в два тура - на 30 юни и 7 юли, отбелязва агенцията. Социологическите проучвания отреждат на НС твърдо първо място по намерения за гласуване, откакто в началото на този месец настоящият президент на републиката Еманюел Макрон взе изненадващото според наблюдателите решение да разпусне Националното събрание (долната камара на френския парламент).

Допитванията на социологическите агенции, които са се опитали да дадат прогнози за втория тур на изборите, обаче показват, че НС няма да успее да си осигури абсолютно парламентарно мнозинство в Националното събрание (с 577 депутатски места), което би му позволило да прокарва закони без нуждата от съюзници при гласуването, посочва Ройтерс.

"Няма да обявявам за продан (подкрепата за) френските реформи, които не мога да осъществя (самостоятелно). Казвам го, за да подтикна (избирателите) към действие. Трябва ми абсолютно мнозинство", заяви Бардела пред телевизионния канал "СеНюз" (СNews).

Той отправи същия призив от страниците на в. "Паризиен", като настоя избирателите да застанат зад него и зад Марин Льо Пен, която заемаше преди председателското място в "Национален сбор" и която ще бъде кандидатът на партията за президентските избори през 2027 г.

"За да управлявам, се нуждая от абсолютно мнозинство", заявява Бардела в "Паризиен", като според Ройтерс намеква, че ще отклони всяко предложение за съставяне на коалиционно правителство, ако не спечели необходимите 289 депутатски мандата в Националното събрание заедно с най-близките си съмишленици.

"Кой вярва, че ще бъдем способни да променим всекидневието на французите, ако управляваме с относително мнозинство? Никой", допълва лидерът на НС.

В "Паризиен" Бардела засяга и темата за високата цена, която евентуалното му правителство би платило с бързото сваляне на ДДС върху бензина, горивата за отопление, електричеството и газа от 20 на 5,5 процента. Той отбеляза, че би искал това да е първата му стъпка като министър-председател.

"Искам да сложа край на данъчното облекчение за фирми в областта на корабоплаването, което коства на държавата пет милиарда евро", казва още лидерът на "Национален сбор".