ГДБОП и ГД "Гранична полиция" разкриха организирана престъпна група за транспортиране на нелегални имигранти при акция вчера на територията на Видин, Враца и Монтана. Действията на органите на реда са под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на проведената оперативно-издирвателна дейност е установен лидерът на групата, изяснена е и съпричастността на още четирима души към престъпната схема.

Според данните от разследването участниците се занимавали с организирането и транспортирането на нелегални мигранти от района на София до пограничните села Големаново и Киреево, откъдето чужденците преминавали на територията на Република Сърбия.

При извършените процесуално-следствени действия - претърсвания и обиски, са иззети мобилни телефони, незаконно притежавани боеприпаси и количество марихуана.

На двама от задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 321, ал. 6, във връзка с чл. 280, ал. 1 и ал.2 от НК, и са наложени мерки "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Действията по разследването продължават.

Само преди дни, на 14 юни, беше разбит друг канал за трафик на афганистански мигранти от Турция през страната за Сърбия. Общо седем души, сред които двама сръбски граждани и 30-годишна българка с афганистански произход, бяха арестувани за незаконното превозване на бежанци в посока Сърбия. От прокуратурата в Пловдив съобщиха, че от всеки мигрант са били взимани по 3000 евро от каналджиите.