Препогребването на тленните останки на Фердинанд I в България предизвика противоречиви чувства сред тракийските българи, се казва в позиция на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), изпратена до медиите.

От съюза подчертават, че тракийските българи са преживели една от най-страшните трагедии през 1913 г., свързана с избиването на хиляди беззащитни хора и прогонването им от Източна Тракия и Мала Азия, което е съпроводено със заграбването на тяхната собственост след заповед на монарха за започване на Междусъюзническата война, от която се възползва Турция.

От СТДБ изтъкват, че тежки са били и последиците за Тракия и от втората национална катастрофа, сполетяла България след Първата световна война, в която Фердинанд избира страната на Централните сили.

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха пренесени в края на миналия месец в България 76 години след смъртта му, от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към дворец "Врана". Цар Фердинанд I умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Тленните му останки на първия цар от Третото българско царство досега бяха в криптата на църквата "Св. Августин".