На 15 септември Великотърновският окръжен съд допусна процесът да се гледа по съкратената процедура, след като Здравков направи самопризнания. Така той не получи доживотна присъда без право на замяна, а бе осъден на 30 г. затвор.

Въпреки че в съдебната зала рецидивистът се "разкая" и заяви, че съжалява и не е искал да убива, сега две седмици по-късно Илиян Здравков иска по-лека присъда, съобщи Нова телевизия.

Според защитата му има обстоятелства по делото, които трябва да бъдат взети под внимание.

Здравков не се е противопоставял на разследването, казал е, че съжалява, признал е напълно за всичко, включително и за това, за което няма преки доказателства“, подчерта адвокат Кирил Станчев.

Той настоява и психолог да работи с осъдения, тъй като експертизите доказват, че той има личностно разстройство.

Родителите на Вероника - Надя и Трайчо Трайкови обаче са категорични, че не трябва да има милост.

Надявам се да не му намалят присъдата. Надявам се да остане така, както е в момента, защото започвам да се плаша, че може да дойде в един момент да се окаже, че е невинен“, заяви Трайчо Трайков.

До две седмици документите на Илиян Здравков ще бъдат внесени в Апелативния съд във Велико Търново. След това се очаква да бъде насрочена и дата за делото.

23-годишната Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. Няколко дни по-късно за престъплението бе задържан Илиян Здравков.