След самопризнанията на подсъдимия, Великотърновският окръжен съд допусна процесът да се гледа по съкратената процедура. Така той не получи доживотна присъда без право на замяна.

Максималното наказание, поискано от прокуратурата за Здравков, бе 30 години затвор.

Магистратите решиха още убиецът да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер 200 000 лева. Подсъдимият трябва да поеме и разноските по делото, както и да плати държавна такса в размер на 8000 лева.

Вчера в последната си дума пред съда Здравков заяви:

аквото и да кажа, е малко. Нямам думи и не мога да погледна тези хора в очите. Не съм искал да убивам. Дайте ми тази присъда, която искат хората за мен. Съжалявам. Едва ли ще се поправя, но това е един голям урок."

След като чуха присъдата, родителите на убитото момиче - Надя и Трайчо Трайкови, коментираха, че нищо не може да върне детето им, но частично са удовлетворени.

"Присъдата, наложена на убиеца на дъщеря ни, е частично успокоение", заяви бащата.

Майката допълни, че тя и нейните близки ще продължат да настояват за законови промени на съдебната система, защото хора като Здравков трябва да са в затвора.

Прокурорът по делото Цани Попов посочи, че няма да протестира наложената присъда, предаде "Фокус".

Аз не мога да обжалвам, тъй като законът е такъв, че това е максималният срок, за който той може да бъде лишен от свобода, тъй като делото се разглежда по тази процедура. По-висока присъда от това не може да получи“, каза още прокурор Попов.

Служебният адвокат на подсъдимия пък заяви, че след консултация с клиента си ще решат дали да обжалват, предаде Дарик радио.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Вчера десетки протестиращи се събраха пред Съдебната палата във Велико Търново, където започна делото за убийството на студентката. Протестиращите поискаха доживотна присъда без право на замяна за 40-годишния убиец Илиян Здравков.

Роднини на Вероника са изпратили до съда две подписки, в които 5800 души искат най-тежкото наказание според закона.

23-годишната студентка бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. Няколко дни по-късно за престъплението бе задържан Илиян Здравков.