Според него само фирми ще могат да предават черни и цветни метали. Гражданите ще могат да върнат отпадъците на специално изградени общински площадки, за което няма да им се заплаща. За скрап пък физическите лица ще могат да получават парите си само по банков път.

Част от протестиращите се оказаха без осигуровки и от ромски произход, пише "Всеки ден". 
Малко преди старта на митинга срещу Народното събрание, напрежението ескалира и няколко по-буйни роми се качиха на паметника на Цар Освободител, за да развеят протестни транспаранти. Те обаче бяха свалени от организаторите и не се стигна до инциденти.
Промените няма да спрат кражбите на метали, категорични са представителите на бизнеса.

По-рано днес пред БТА зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева обясни, че нов момент в закона е предвидената забрана след две години металите да се продават от физически лица. Очаква се през следващата седмица проектът да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет.

Създадената през този месец нова организация на бизнеса, наречена Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране, изразява остро недоволство срещу законодателните промени, свързани с черните и цветни метали. По думите на Манева обаче недоволството им е насочено към вече действащите промени в закона, а не към предвижданите текстове в новия закон.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2400. Според бизнеса в резултат на законодателните промени ще се ограничи рязко броят на работещите в момента площадки за отпадъци. В тяхното изграждане и закупуване на специализирана техника, бизнесът е инвестирал над 1,1 млрд. лева за последните 10 години, посочват от Гражданската инициатива. Според тях промените ще доведат до масови фалити в сектора и ще се отразят на металургичните заводи.

По тяхна информация към момента от заетите в бранша се внасят около 30 млн. лева корпоративен данък, 25 млн. лева данъци, такси и осигурителни вноски, а очакванията им са за фалит на 95 на сто от фирмите.
За да продължи да работи всяка фирма ще трябва да плати банкова гаранция в размер на 100 000 лева за фирма и отделно по 50 000 лева за площадка за извършване на дейност, посочват от гражданската инициатива. Ако този текст бъде приет, в банковия сектор ще бъдат депозирани над 233 млн. лева, безсрочно.

Готвените промени в областта на търговията с черни и цветни метали са минимални, твърди обаче Евдокия Манева и припомни, че вече действащите разпоредби на закона дават срок на фирмите до края на годината да приведат площадките си в съответствие с нормативните изисквания. В страната е осеяно с площадки за съхраняване и обработване на скрап, много от тях ще се окажат незаконни и от това идва недоволството на бизнеса, който е много печеливш. Манева каза, че най-вероятно банковите гаранции за черните и цветни метали ще отпаднат или ще бъдат намалени до 50 хил. лева за основна площадка и по 10 хил. лева за допълнителните площадки.

За решаването на проблема с периодично изхвърляните от домакинството тенджери, ютии или стари легла, общините ще организират площадки в населените места, на които хората ще могат да предават без пари непотребните метални предмети, лекарства и опасни отпадъци.
Подобни площадки могат да се изградят и чрез публично-частно партньорство, като след две години трябва да ги има във всяко населено място, посочи Манева.

Представители на регионалните екоинспекции и МВР са проверили 116 фирми и 146 площадки за черни и цветни метали, нарушения за фирмите са за работа без лиценз и без сключени договори за покупко-продажба, съобщиха междувременно от екоминистерството.

Последна актуализация в 16 ч.