Въвежда се пълна забрана физически лица да продават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер.

Търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали ще става само при сертификати за произход и писмен договор. Това се отнася до всякакъв вид и размер кабели и електропроводници, елементи от вагони и локомотиви, релси, осигурителни системи и части към тях, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или воднонапоителни системи, както и на паметници на културата или части от тях.

Площадките за съхраняване и предварително третиране на отпадъци от метални опаковки, излязло от употреба електрическо и електро оборудване, негодни за употреба батерии, акумулатори и коли вече няма да са в жилищните райони. Те ще се разполагат на територии, определи с устройствените планове за производствени и складови дейности. Очаква се това да намали броя им (сега те са над 2300) и да доведе до по-ефективен контрол върху дейността им.

24-часово видеонабюдение ще има на площадките за черни и цветни метали, а  записите ще се пазят една година.

Санкциите за кражба на метали ще увеличават драстично с предлагани промени в Наказателния кодекс. За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или в нарушение на лиценза в момента наказанието е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 1000 лв. до 20 хил. лв. Предложението е наказанието да стане от една до пет години затвор и глоба от 5000 лв. до 100 000 лв.

Според полицейска статистика има бум на кражбите на черни и цветни метали през последните години.
През септември миналата година две деца пострадаха сериозно заради оголени кабели след кражба в кв. „Орландовци”, а преди дни демонтиране на елементи от стълб с високо напрежение за малко не остави всички населени места от Плевен до Велико Търново без ток за Новогодишните празници.
По първоначални данни се очаква щетите само от този инцидент да надхвърлят 70 000 лв.