НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха, независимо откъде идва, заяви Столтенберг преди началото на днешното еднодневно заседание на министрите на отбраната от алианса, предаде БТА.

Той подчерта, че решенията, които предстои да бъдат взети, имат особена важност за укрепването на съвместната защита и за повишаването на стабилността на алианса. 

"Сега са решителни времена за Европа и за света - в Украйна положението се влошава, Русия продължава да погазва международните правила и да въоръжава и обучава украинските отцепници, в Африка и в Близкия изток жестокостта се разпростира. Силите за отговор са съобразени с нуждите за готовност за реакция на заплахите от изток и от юг", обобщи генералният секретар.

Той поясни, че НАТО ще пригоди силите си към тази променена обстановка, за да може да се справи с предизвикателства от всяка посока.

Днес ще бъде взето решение за повишаване готовността, ще бъде определена числеността на силите за бързо реагиране, очаква се и решение за обособяването на командни и контролни центрове в шест източни държави от НАТО, добави Столтенберг.

Вижте снимки >>>

По неговите думи командните центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония ще спомагат за бързото разгръщане на специалните сили на пакта. Тези структури ще бъдат от ключово значение за осъществяването на връзката на националното военно командване с международната структура на алианса.

Столтенберг изрази очакването днес да бъде взето решение числеността на специалните сили да бъде повишена от 13 000 на 30 000, а на групите за бързо реагиране - 5000 военни.

Засега координационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша), но генералният секретар на НАТО изрази очакването втори подобен щаб да бъде открит в южната част от територията на пакта.

"Всичко, което предприемаме, е с отбранителна цел и в отговор на това, което видяхме от Русия напоследък, то е в пълно съзвучие с международните ни задължения, коментира още той.

Русия се превъоръжава

Снабдяването на руската армия с повече модерни оръжия и създаването на нови военни градчета и арсенали са основни задачи, залегнали в плановете на висшето военно командване в Москва за 2015 г. Това съобщи междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Новие известия".

Предвижда се делът на модерните оръжия в руската авиация да достигне 33 на сто, изправната техника - 67 на сто, а в далечната авиация, включваща главно стратегически ракетоносци, да са изправни 80% от самолетите.

Тази година руските ВВС и морската авиация ще получат 126 нови самолета и 88 хеликоптера. Междувременно се очаква да бъде приет на въоръжение новият изтребител Су-35С. Освен това, през 2015 г. трябва да бъдат изградени 454 хранилища за ракети, боеприпаси и експлозиви, обединени в 13 арсенала.

Ще бъдат построени и 142 военни градчета, каза Шойгу на съвещание чрез конферентна връзка.

През януари министърът съобщи, че руската армия ще задейства радари, предупреждаващи за началото на ядрен удар, ще получи към 700 бронирани коли и над 1500 различни автомобила, 100 моторизирани комплекса за ракети "Искандер-М", две подводници и пет надводни бойни кораба. Тази година за армията са планирани разходи от 3,287 трилиона рубли, което надхвърля с 33 на сто миналогодишната сума. Новият военен бюджет достига 4,2% от БВП на Русия, посочва "Новие известия".

"Ако не бъдат разграбени част от отпуснатите пари, всичко предвидено ще бъде осъществено", уверява пред вестника депутатът Валерий Рашкин от комисията по отбраната в Държавната дума.

Украйна зове НАТО за повече оръжия

В същото време украинският президент Петро Порошенко призова страните членки на НАТО да доставят на страната му модерни оръжия, за да може тя да се защитава срещу агресора. Пред германския в. "Велт" той заяви, че събитията от последните дни трябва да накарат алианса да засвидетелства по-голяма подкрепа за Украйна.

"Мирът трябва да се защитава. Това е причината, поради която имаме нужда от силна армия с нови оръжия. Това ще ни помогне да защитаваме цивилните срещу атаките на терористите с тежко оръжие", каза Порошенко.

Днес той ще разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, който пристигна в Киев.
В събота на конференцията за сигурността в Мюнхен пък Порошенко ще се срещне с американския вицепрезидент Джо Байдън и германския канцлер Ангела Меркел.