За това съобщи дъщеря му - Деси Николова, станала известна като момичето от протестите срещу кабинета "Орешарски". Днес следобед тя публикува снимка на баща си пред Пето районно, където той бе с полицейска мярка задържане до 24 часа.

Николов беше задържан по време на сблъсък с полицаи до Народното събрание, като от МВР съобщиха, че е ударил полицай и е замерял сградата с хранителни продукти. Протестиращите под мотото #стигатрИКове замеряха парламента с яйца.

Свидетели на случилото се обаче разказаха, че Николов не е удрял униформения и дори заявиха, че той е симулирал, падайки на земята. Видео от случилото се също не показва удар, а само стълкновение между няколко души.

Причината била, че гражданите направили забележка на служителите на МВР, че са паркирали на място за инвалиди.

"Фипип Николов с ръката си отмести полицая, който направи две крачки назад, закачи лявото си рамо в пътен знак, огледа се за няколко секунди и артистично, като футболист, се срина на земята", разказа очевидецът Иво Дошев.

Междувременно депутатите от Реформаторския блок Атанас Атанасов и Петър Славов внасят в парламента въпрос до вътрешния министър Румяна Бъчварова по повод инцидента, който отново породи коментари, че полицията превишава правата си.

Ще разпоредите ли проверка на организацията и работата на представителите на СДВР и отговорните ръководни служители, участвали в конфликта с протестиращи граждани на 26.04 пред сградата на НС и каква е причината срещу гражданина Филип Николов да бъдат употребени помощни средства-белезници и той да бъде принудително отведен в най-близкото РПУ”, питат народните представители.

Те изпращат на Бъчварова и диск със записа от случилото се, като подчертават, че се вижда "суетене, липса на добра организираност у присъстващите служители на СДВР, като и недобра комуникация с участващите в протеста граждани, включително междуличностни спречквания, дърпания, бутания и пр.
Това са все неща, недопустими при охрана на масово мероприятие от органите на реда, коментират Атанасов и Славов.

"Нещо повече, поведението на присъстващите ръководни служители на СДВР подозрително и смущаващо напомня поведението им от времето на протестите срещу кабинета „Орешарски”, когато половината столица беше недопустимо заградена в нарушение на закона“, се казва още в питането им.