Отпада задължението за предварителни графици за отпуските и работодателят да разработва правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Това реши на първо четене парламентът, който с пълно мнозинство от 147 души подкрепи предложените от Петър Кънев от левицата промени в Кодекса на труда, предаде БТА.

Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица, залегнало в правителствения проект. Променливите граници на работното време ще помогнат за съвместяване на трудовите и семейните задължения на работника или служителя, пише в мотивите на проекта, внесен от МС.

Възстановява се действащата до 2012 г. възможност работодателят да прекратява с предизвестие трудовото правоотношение с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това също е предложение на БСП, подкрепено от всички партии.
Досега работодателят можеше да уволнява определена категория служители само с предварително решение на инспекцията по труда за всеки отделен случай.

Мотивът, подкрепен и от вицепремиера Ивайло Калфин, е, че така се изравняват служителите в частни фирми и тези в държавни институции, които могат да бъдат уволнени, ако навършат годините и стажа за пенсия.

Майките ще могат да ползват допълнителен отпуск, докато детето им навърши две години, ако то не е постъпило в детско заведение. Платеният отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете, става 2 години, а не година и половина, както е сега.

Мерките, насочени конкретно за микро- и малките предприятия, регламентират да отпадне задължението за предварително писмено уведомяване на Инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със синдикатите. Това също е предложение на БСП.

Промените предвиждат още увеличаване от три на седем дни на срока за изпращане на уведомление до НАП за сключените договори.

Еднодневни трудови договори

Парламентът регламентира и възможността за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с регистрирани земеделски производители - предложението е на Министерския съвет. Те ще са за не повече от 90 работни дни в календарната година, като мотивът е осигуряване на заетост на между 60 и 100 хиляди, работещи в сивия сектор. За времето на наемане работникът ще се осигурява само във фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест". Вноските за социално и здравно осигуряване ще се правят авансово от работодателя и времето по този вид трудов договор не се признава за трудов стаж.

Текстове променят и Кодекса за социално осигуряване, за да се даде право на наетите сезонно в селското стопанство да не бъдат лишавани от обезщетенията за безработица, които получават.

НС отхвърли и четирите законопроекта на "Атака" за промени в трудовия кодекс. Те предвиждаха по-високи обезщетения при пенсиониране на учители, които да бъдат осигурени чрез брой заплати, съответстващи на годините трудов стаж в системата; предимство при наемане на български работници пред тези от ЕС; законови гаранции за своевременно и в пълен размер изплащане на заработеното при съвестно свършена работа както и определяне на минимална работна заплата у нас, съотносима с аналогични средни минимални възнаграждения в ЕС.

Депутатите отхвърлиха и проекта на Реформаторския блок на 1 май да се празнуват като национални празници годишнината от Априлското въстание и Денят на труда.