България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море е предложил румънският президент Клаус Йоханис на премиера Бойко Борисов, съобщи "24 часа".

В началото на юни същото предложение е отправил и премиерът на Румъния Дачиан Чолош при визитата си у нас, твърдят правителствени източници.

"Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море", отговорил Борисов на искането на Йоханис.

Предложението за общ натовски флот в Черно море, представено от Йоханис като Регионална черноморска инициатива, срещна подкрепата на президента Росен Плевнелиев.

Двамата президенти "приветстваха решението на САЩ да дислоцират военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа".

Според български военни експерти румънското предложение предвижда и превръщането на военноморската база Атия край Бургас в голяма американска база на Черно море.

"Черноморският регион е вече стратегически от гледна точка не само на нашия, но и на европейския и дори на глобалния интерес за повече сигурност", коментира Плевнелиев.

Той заяви и българската подкрепа за създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, в която евентуално ще се включат 400 български войници за учения и тренировки на ротационен принцип.

Борисов бил против и тази инициатива на държавния глава и на министъра на отбраната Николай Ненчев.

"В никакъв случай не желаем да се готвим да атакуваме някого. Искаме да се защитим и да докажем, че сме тук", подчерта Йоханис.

"Няма как да се чувстваме спокойни, когато плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни и чрез тази технология пробват да ни поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес, каза Плевнелиев. "Не НАТО създава тези замразени конфликти", добави той.