Самият Димитров "прехвърли" леденото предизвикателство към приятелката си Мария Шарапова и други две известни имена от тениса - Крис Кермод и Дарън Кейхил. Тримата имат 24 часа, за да отговорят на поканата, в противен случай трябва да направят дарение.

Най-добрият български тенисист бе предизвикан заедно с друга звезда от света на тениса - Серина Уилямс. 

Вижте снимки

От Стивън Спилбърг до Джъстин Бийбър или Бил Гейтс - стотици знаменитости приеха предизвикателството с кофата ледена вода, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Предизвикателството с кофата ледена вода" има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза, позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Много звезди от американския шоубизнес приеха предизвикателството - Стивън Спилбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др.

Както и голям брой политици, цели спортни отбори, представители на световния бизнес, между които шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг и основателят на Майкрософт Бил Гейтс.

След като изля кофа ледена вода върху главата си, 86-годишната Етел Кенеди, вдовица на сенатора Робърт Кенеди, призова президента Барак Обама да направи същото. Според Белия дом той е отклонил поканата, обещавайки да направи дарение.
Руският президент Владимир Путин също отказа да се полее със студена вода. Той не отказа на поканата лично, вместо него това стори говорителят му Дмитрий Песков. "Президентът не е запознат с инициативата и има много по-важни работи, за които да мисли", заяви Песков.

Предизвикателството, забавно за изпълнение и неизискващо особена подготовка, което е с благотворителна цел, се разпространи с неподозирана бързина. Тръгнала от САЩ и по-конкретно от Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс, само за няколко дни играта се разпространи във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Германия.

Британският футболист Дейвид Бекъм се включи в нея, както и много от колегите му - португалецът Кристиано Роналдо, бразилецът Неймар или аржентинецът Лионел Меси. Според Фейсбук от 1 юни до 17 август над 28 милиона души са коментирали инициативата, разпространила се почти във всички страни в света, поствани са били 2,4 милиона видеа.

По данни на Туитър над 4,2 милиона туита са били посветени на предизвикателството в периода между 29 юли и 18 август. От своя страна, Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза се поздрави с "невероятната подкрепа".
До този ден са събрани 22,9 милиона долара.

30 000 са болните
от тази болест в САЩ, където всяка година се регистрират 5 600 нови случая. Болестта на Шарко разрушава прогресивно нервните клетки, контролиращи двигателните мускули, предизвиквайки слабост и прогресивна парализа