Със 7 гласа "за" парламентарна анкетна комисия, занимаваща се със случаи на корупция по високите етажи на властта, реши да се самосезира по случая "Дюнигейт", предодоха БГНЕС и "Фокус".

"Този скандал не засяга само един-единствен случай, става въпрос за трайна практика, което не е от месеци, а от години и в предмета на нашата дейност е да се занимаваме с този въпрос", подчерта Яне Янев. На следващото си заседание на 16 януари комисията трябва да изслуша във връзка с този въпрос земеделския министър Мирослав Найденов и зам.-министъра Светлана Боянова, подписала сделката.

Мая Манолова и Атанас Мерджанов от левицата и Хамид Хамид от ДПС си тръгнаха преди гласуването в комисията дали да се самосезира по скандала.

Не ви ли е срам? Това е поредното лицемерие от страна на ГЕРБ. След като премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са съгласни за създаването на нарочна парламентарната комисия на паритетен принцип, която да разнищи скандала "Дюнигейт", сега гледаме елементарен опит този случай да се замаже. Не вярваме в намерението на Яне Янев и депутатите ГЕРБ обективно да разнищят този случай”, заяви Манолова, цитирана от "Фокус".
Тя обясни на Янев, че функцията му е на метач, който замита следите, а в отговор той заяви, че "на политическото сметище има нужда от замитането на доста боклуци".

Според Мерджанов има процедурно нарушение при провеждането на заседанието, защото то се провежда в парламентарно време.
Хамид добави, че в Окръжна прокуратура-Бургас върви проверка. Комисията да изчака проверката, да се запознае с констатациите и след това да разследваме, предложи той.
Депутатът от ДПС Христо Бисеров пък обясни на Янев, че е редно първо парламентарната зала да се произнесе дали да има анкетна комисия, каквото искане бе внесено в парламента.
"Превръщате комисията в комисия за политически поръчки с много видни икономически цели", коментира той.

След края на заседанието Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че от опозицията се страхуват да се разследват абсолютно всички такива сделки, особено по времето на тройната коалиция, предаде БТА.
Нравоучения от сестра Галева и човека с куфарчетата няма да приемаме по никакъв начин, каза той.
По думите му комисията ще гледа всички такива сделки от 2003 г. до настоящия момент. Той добави, че тепърва ще вземат решение дали ще подкрепят създаването на нова анкетна комисия по казуса "Несебъргейт" или не.

По-рано днес 57 депутати от Коалиция за България, ДПС и независими внесоха в деловодството на Народното събрание искане за създаване на парламентарна анкетна комисия за изясняване на спорната сделка в Несебър. Комисията трябва да провери "всички обстоятелства, данни и факти по скандала с имотните сделки от декември 2012 г. със земи в защитени зони по Натура 2000 в района на Несебър, довели до облагодетелстване на хора, близки до управляващите днес".
Под искането за създаване на комисията са се подписали депутати, предаде БТА.
Преди два дни Коалиция за България започна да събира подписи за създаването на временна анкетна комисия.

На въпрос, че казусът в Несебър може да се гледа в комисията за корупция по високите етажи на властта, депутатът от левицата Ангел Найденов заяви: „Янев четири месеца не е приключил нито една проверка. Дълбоко се съмнявам, че има амбицията да приключи който и да е от тези случаи, особено тогава, когато в дадена далавера са замесени хора, близки до днес управляващите”.

Предложението е комисията да работи един месец и да е съставена от 6 членове – по един представител от всяка парламентарна група и един независим депутат.
„Интересно ще бъде анкетната комисия да установи защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки и да се изключват земи от горския фонд с цел тяхното застрояване, продължава 3500 сделки по закон от 2003 г., независимо, че има приет изцяло нов Закон за горите през 2011 г.”, коментира Найденов.

По думите на соцдепутата комисията трябва да установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки и след това да е възможно да получат доходи в размер на 50 пъти повече, отколкото са платили.
„Стойността на платените земи е малко повече над 1 милион лева. Доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването, са повече от 50 млн. лв.”, заяви Найденов по повод сделката в Несебър.