Срещата на върха за мир в Украйна - или на английски Summit on Peace in Ukraine - започва в събота в луксозния швейцарски курорт Бюргенщок при всеобхватни мерки за сигурност, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

В подкрепа на полицията на кантона Нидвалден за охраната на участниците в конференцията са изпратени 4000 служители от армията и полицейските сили от други кантони. Въздушното пространство над мястото на провеждане на конференцията е затворено, а изтребителите F/A-18 на швейцарските въоръжени сили са въоръжени с бойни ракети. Специалисти от различни органи също са в готовност да се намесят при извънредна ситуация - от Федералната служба за киберсигурност на Швейцария до лабораторията в Шпиц, която следи и за радиоактивност.

Успехът на конференцията зависи до голяма степен от добрата воля на делегациите, но също така и от разумната умереност и комуникация на швейцарската дипломация. Всяко faux pas вреди на мирния процес - и предоставя основа за руската дезинформация. Кремъл омаловажава срещата по всички канали, но изглежда е загрижен, че натискът по конкретни въпроси се засилва.

От самото начало обаче относно срещата има недоразумение: тя не е "среща на върха за мир", както първоначално обяви президентът на Швейцария Виола Амерд. По-скоро става въпрос за очертаване на най-важните основи на мирния процес.

Каква е целта на мирната конференция?

Швейцария организира конференцията по искане на Украйна. Поканените държави трябва да обсъдят стъпките, при които може да се постигне мир. Първоначалното намерение на Киев беше да бъде подкрепена украинската формула за мир във възможно най-широк план. Каталогът от 10 точки на президента Володимир Зеленски включва изтегляне на руските войски, връщане на завладените територии и създаване на специален трибунал. От военна гледна точка понастоящем това е малко вероятно.

Вече е ясно, че засега в Бюргенщок вероятно ще се обсъждат само отделни точки от украинския мирен план, като например защитата на ядрените съоръжения. За президента Виола Амерд вече би било успех, ако участниците в конференцията успеят да постигнат споразумение в отделни области.

Какво точно се обсъжда в Бюргенщок?

Федералното министерство на външните работи на Швейцария е изготвило програма за сътрудничество с Украйна. Ще се проведе пленарен обмен с всички ръководители на делегации, както и конкретни дискусии в по-малки формати. Програмата ще се съсредоточи върху въпроси, които засягат голям брой държави, включително ядрената безопасност, свободата на корабоплаването, продоволствена сигурност и хуманитарни аспекти като размяната на затворници. Тези въпроси са важни, тъй като около атомната електроцентрала в Запорожие неведнъж са избухвали боеве. Освен това Украйна играе важна роля в световния износ на зърно и е зависима от сигурни транспортни маршрути.

Кой участва в конференцията?

Швейцария е поканила над 160 делегации на най-високо равнище от всички континенти. Освен държавите, сред тях са ЕС, ООН и религиозни представители като Ватикана. С многобройните покани Швейцария и Украйна се стремят към възможно най-широк кръг участници на най-високо равнище.

Министерството на външните работи публикува списъка на участниците в петък вечерта. В Бюргенщок пристигат делегации от 92 държави и 8 организации. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в петък. Американският вицепрезидент Камала Харис и на практика всички държавни глави от западните държави също ще присъстват. Турция ще бъде представена от влиятелния външен министър Хакан Фидан.

Присъствието на държавите от БРИКС - общността на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - е изненадващо: докато Пекин изобщо не участва, Делхи изпраща дипломата Паван Капур, индийския посланик в Москва. Южна Африка участва с един делегат, а Бразилия има статут на наблюдател. Русия не успя да попречи на тези важни държави извън западния лагер да дойдат в Швейцария.

Следователно сравнително дългият списък на участниците е първоначален успех за начинанията.

А Русия?

В края на краищата Швейцария не е поканила официално Русия. Въпреки това министърът на външните работи Игнацио Касис е уведомил външния министър Сергей Лавров в кулоарите на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк през януари, че Русия ще бъде поканена да участва в мирния процес. Москва обаче многократно е заявявала, че не мисли за конференцията и не смята да участва в нея. От седмици руските медии очернят срещата и Федералния съвет.

Касис винаги е подчертавал, че без Русия не може да има мир. В най-добрия случай Швейцария иска да използва конференцията за започване на мирен процес. Тя е убедена, че Москва трябва да участва в хода на този процес. Министерството все пак е обмисляло да покани официално Русия. За това обаче би трябвало да се съгласи и Украйна.

Защо участието на Китай би било важно?

Китай е един от най-близките партньори на Русия. Той доставя граждански и военни стоки, от които Москва спешно се нуждае за войната. Той е и най-важният търговски партньор на Русия. Пекин също има важна роля. Ако той участва под някаква форма, би трябвало да е по-лесно да се договорят компромиси, които да са приемливи и за Русия. Ето защо Швейцария положи големи усилия да убеди Поднебесната да участва. Министърът на външните работи Игнацио Касис пътува до Китай специално с тази цел през февруари. Посланик Габриел Люхингер, който оглавява работната група за конференцията, също многократно е разговарял с представители на Пекин.

След посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин в средата на май вятърът се промени: първоначално дружелюбното посрещане на гостите от Берн се промени. Сега Китай се отнася критично към конференцията.

Какви са шансовете за успех на конференцията?

Това зависи от очакванията и от участниците. Президентът на Швейцарската конфедерация Виола Амерд даде да се разбере чрез в. "Блик", че конференцията вече е успешна, защото много държави са се съгласили да участват в нея. В края на краищата обаче важното е съдържанието. Възможно е постигането на споразумение по теми като ядрената безопасност и продоволствената сигурност. Дали то ще бъде достатъчно за повече, остава друг въпрос. Без Москва обаче не може да има мирен процес.

Три сценария за възможния изход от конференцията:

Провал - Участниците се споразумяват за съвместна заключителна декларация по трите обсъждани теми - храни, корабоплаване и ядрени съоръжения. Конференцията обаче не предизвиква никакви конкретни действия в посока на мира - напротив: Русия разпространява версията, че конференцията в Бюргенщок всъщност е била преди всичко за допълнителни доставки на оръжие за Украйна.

Успех - конференцията е отправна точка за последваща среща - евентуално в Саудитска Арабия, за да се предложи на Русия възможността все пак да се присъедини към нея. Срещата на върха задейства истински процес от Бюргенщок: отправна точка за геополитическо разведряване, подобно на конференцията в Хелзинки през 1973 г., от чиято традиция възниква ОССЕ.

Конфронтация: Няма обща заключителна декларация, но западните държави се сближават. Бюргенщок символизира ускореното формиране на блокове. Западният демократичен свят продължава да се разграничава от авторитарните държави и тяхната имперска програма.

Какво очаква Швейцария от организацията?

Швейцария неведнъж е поемала ролята на домакин на международни конференции. Тя е инструмент за добри услуги. На срещата в Бюргенщок Берн не само играе ролята на хотелиер, но и помага за определянето на дневния ред с Киев. С организирането на конференцията Швейцария дава важен принос за по-голямата сигурност и стабилност в Европа, пише Федералното министерство на външните работи. Тя подкрепя Украйна по пътя към траен и справедлив мир. Швейцария вече организира срещата на съветниците по национална сигурност за Украйна през януари в рамките на Световния икономически форум.

За Швейцария конференцията е възможност да повиши международния си престиж. След началото на руската инвазия тя многократно беше критикувана, че прави твърде малко за Украйна. Западните партньори бяха силно раздразнени, че Берн отказа да предаде военна продукция, произведена в Швейцария. Твърди се, че твърде бавната и пасивна роля в санкциите и конфискацията на руски активи също е била тема на разговор.

В Бюргенщок Швейцария вече може да демонстрира способността си да организира голямо събитие от този вид. Участието на многобройни високопоставени политици ще привлече голямо внимание на международните медии. Швейцария може да очаква добър PR и хубави снимки. Друг е въпросът дали конференцията ще донесе някаква дългосрочна полза.