Предлагаме комисията да се занимае с всички сделки от 2003 година досега включително. Условието ми е заседанията на тези комисии да бъдат публични за медиите и за неправителствените организации. Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението, и след това хайде при прокурора, е казал Борисов, цитиран от "Фокус".

"Прокурор, разваляне; прокурор, разваляне! Ще видите колко природа ще се спаси. Иначе те чакат: паднем ли, отиват и строят и нищо не можеш да им направиш. И да направят един, два, три протеста – нали ги биха тук пред парламента доста. Те не се съобразяват като нас”, казва Борисов по повод на казуса с дюните в Несебър.

„Когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата, защото имаме прекрасно Черноморие. Те не могат да разберат, че това прави ценността на Черноморието. Там може да се направи една велоалея, може да се направи път, за да ходят туристи, т.е. да се направят пътеки за разходка на туристите. Това ще доведе до увеличаване на цената, а няма да я свали. Виждате колко много пари даваме за археология. Вие сте много близки с археолозите. Страхотна история имаме. Всичко това, което води до там и правим, е да излезе това на преден план. Като има и красиви дюни, по Черноморието има предостатъчно хотели и то много хубави хотели. Ето ти туризъм, ето ти екология, ето ти една нова туристическа дестинация в България”, казва Борисов.

„Извинявайте, ако някъде не сме били съвсем точни. Но действително много тънко работят на ръба на закон тогава, когато нас ни обвиняват за свобода на медиите. Няма някой, който да не прави директни репортажи отвсякъде и то с участието на министрите. Вие сте тук. Никой днес не Ви е казал, че не може да ги питате или да се изказвате или само по тази тема ще говорите. Тогава повечето от медийните босове – нека така да ги наречем, и собственици на медии са в тези заменки. И тогава мълчание. Може да сте говорили, но не сме Ви чули”, коментира премиерът. Той се обръща към природозащитниците с думите, че разчита много на тях по отношение на бъдещата комисия в парламента.

„По същия начин, както мен ме разкарвате по целия конспект, когато дойдете при мен, да бъдете така активни и в парламента. Това е шанс да си върнем тази прекрасна природа. Тук говорим за Иракли и за Камчийски пясъци. Всеки, който е бил там, а и с моето невъоръжено око се вижда, че това са такива места. Много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”, казва той.
„Както виждате, те са харесали най-хубавите места и то с хиляди декари. Ясно е, че е спряно това. И за съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани. С тези, които са пуснали документите от страна на държавата, днес ще ги приключа”, заявява Борисов.
Разбра се, че уволнени ще бъдат директорите на Агенцията по горите и на регионалната екоинспекция в Бургас.

„707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев. Фантастично място и е продавано за седем лева декара. А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига”, казва Борисов за реакцията си за сделката с дюните край Несебър.

В разговора с еколозите премиерът припомнил какво е направил за столицата - как е спасил парковете от застрояване.
"Всичко щеше да е молове! С Диков (главният архитект на София) ни пратиха белите рози (символ на заплаха със смърт), защото казахме „Може да се садят рози, карамфили” и те ни пратиха – знаете какво значат белите рози да ти дойдат", посочва премиерът.