Израелските въоръжени сили днес казаха, че осем техни войници са били убити в южната част на Газа при най-смъртоносната атака срещу израелските сили от месеци насам, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Към момента само един от загиналите войници е идентифициран от армията.

Израелската армия не съобщи повече подробности относно загиналите, но по-рано ислямистката групировка "Хамас" обяви, че нейни бойци са убили и ранили множество израелски войници при засада на бронетранспортьор в южния град Рафах, отбелязва Ройтерс, също цитирана от БТА.

Смъртните случаи вероятно ще подхранят призивите за прекратяване на огъня и ще засилят гнева на израелската общественост заради освобождаването на ултраортодоксалните евреи от военна служба, посочва АП. 

Израелските танкове навлизат все по-дълбоко в западната част на Рафах. По официална информация целта на офанзивата на Израел е да унищожи последните останали бойни групи на "Хамас" в града, който бе приютил повече от един милион души преди началото на последното настъпление. Повечето от тях междувременно вече са се евакуирали на север към Хан Юнис и Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа, отбеляза Ройтерс на 13 юни.

Израелските въоръжени сили заявиха, че продължават "целенасочени операции, основани на разузнавателни данни" в Рафах, като добавиха, че през изминалия ден са открили оръжия и са убили палестински бойци в боеве от близко разстояние.

Израел изключва възможността за мир, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена, а голяма част от Газа е в развалини. Групировката обаче се оказа издръжлива, а бойците й се появяват отново, за да се бият в райони, където израелските сили преди това са обявили, че са ги победили или че са прочистени, посочва Ройтерс.

Израелските бомбардировки и сухопътната офанзива в Газа са убили повече от 37 000 палестинци, според палестински здравни служители, които не дават данни поотделно за броя на убитите цивилни и бойци. Войната също така е прогонила около 80% от възлизащото на 2,3 милиона души население на Газа от домовете им, а израелските ограничения и продължаващите сражения възпрепятстват усилията за внасяне на хуманитарна помощ, което подхранва широко разпространения глад в крайбрежния анклав.

Израел започна кампанията си, след като бойци на "Хамас" и други групировки нахлуха в Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Над 100 заложници бяха освободени по време на едноседмичното прекратяване на огъня миналата година в замяна за палестинци, хвърлени в затвора от Израел. Смята се, че "Хамас" държи около 80 заложници и телата на още 40.