"Ние сме големи оптимисти за бъдещето на Европа като европейска, като дом на европейската цивилизация, която ние българите сме създавали. Но ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация". Towa заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Костадинов допълни, че в момента се работи за създаване на собствена група в Европейския парламент и това е основното, което ще прави групата на "Възраждане" в ЕП.

"Група, която ще има десетки депутати от поне 7 държави, даже 9, които ще говорят едно и също нещо".

Тя вече си има име, но Костадин Костадинов отказа да каже какво е то.

Накратко, известно е, че в ЕП има два лагера на по-крайно десните партии. Единият е "Идентичност и демокрация" (ИД) - към който се стермеше доскоро "Възраждане" и от който бяха изгонени представителите на "Алтернатива за Германия" (близка до "Възраждане" или по-точно обратното). Тук доминиращият фактор е френското участие, начело с "Национален съюз" на Марин льо Пен.

Другият играч е "Партията на Европейските консерватори и реформисти" (ЕКР), където главни са "Италиански братя" на Джорджа Мелони. 

И докато Мелони гледа към победителите от Европейската народна партия (ЕНП) и възможно участие в управлението на Европа, то Льо Пен и сие, макар и с укрепнали позиции, засега остават извън борда.

Костадинов за възможния кабинет на ГЕРБ

"Никой от "Възраждане" няма да подкрепи този кабинет, то е ясно. Въпросът е кой или кои ще бъдат тези, които ще излъжат избирателите си, коментира той по адрес на евентуалния кабинет.

Според Костадинов, ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият".

"Няма как да кажем, че някой е попречил за по-ниската избирателната активност, защото имаме 32%, което е най-сериозният проблем. На практика българският народ гласува вот на недоверие на собствената си политическа система и което е още по-лошото на собствената си държава".

Костадинов за "Величие", ДПС и останалото

По отношение на гласовете, които отидоха за партия "Величие" Костадинов каза, че те са изкопирали "Възраждане".

"Когато имаш една ярко изразена опозиционна политическа сила в парламента, която е основна заплаха за основния действащ политически ред в страната, когато се появят още двадесет политически партии, които говорят едно и също и се опитват да разводняват вота, когато някой пречи на опозицията да победи, това означава, че той работи за управляващите".

Костадинов отказа да коментира "Величие" с думите, че не е психиатър. Съжали техните избиратели. Според него именно тези избиратели ще бъдат разочаровани и това, ако има нови избори, ще намали още повече избирателната активност. По думите му ниската избирателна активност през последните години се дължи на "поредица от лъжи".

"Хората казват - ние гласуваме за промяна, а те ни слагат ГЕРБ и ДПС в управлението. Така че когато имаме такава системна лъжа, постоянно проповядвана, постоянно показвана в медиите, в един момент хората махат с ръка и казват майната им - всички са лъжци".

"Това е американски проект. То това се вижда от космоса", каза лидерът на "Възраждане". Веднъж вече го каза по адрес на "Величие".

Според него "когато народът не вярва в държавата, държавата е поставена на карта. На карта е поставено оцеляването на българската държава".

Костадинов смята, че ДПС е заплаха за националната сигурност. "Говореше се в цялата страна, че има масово купуване на гласове за ДПС, а МВР не направи нищо".

"Когато българският народ сам се отрече от своето чедо, някой друг ще го припознае."

Костадинов смята, че вотът на последните избори е политически, задкулисен, финансов и етнически, което може да изяде дори и първата политическа сила ГЕРБ.