Как младите хора гласуват в сравнение с по-възрастната част от населението варира чувствително в различните европейски държави. И ако във Франция те са също толкова ентусиазирани от десните популисти, колкото и възрастните хора, в Италия ситуацията е напълно различна.

В някои страни, като Австрия, основните партии са популярни сред младите хора, докато в Германия по-атрактивни за милениалите и поколението Z се оказват по-малките партии.

Анализаторите са забелязали също, че младите хора са по-малко лоялни към партиите, отколкото по-възрастните поколения, което означава, че е по-вероятно те да гласуват по различен начин от едни избори до други.

Снимка: Istock by Getty Images / Колаж: ENTR bg

Това, което се очерта като тенденция, валидна за повечето държави в ЕС, се оказа решението на младите да не гласуват. По данни на социологическите агенции, в България бе отчетена рекордно ниска изборателна активност на 9 юни. В Полша едва 27% от хората на възраст между 18 и 29 години са упражнили правото си на глас, а в Португалия 68,5% от хората са избрали да не гласуват на европейските избори.

ENTR се срещна с млади хора в България, Румъния, Полша, Франция и Португалия, за да разбере какви са причините да не гласуват.