Световни лидери отхвърлиха по време на конференцията в Швейцария предложението на руския президент Владимир Путин за мир в Украйна, което той направи ден преди началото на форума. Путин поиска от Украйна да се откаже напълно от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като условие за прекратяване на военните действия, както и да се откаже от членството си в НАТО.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха за Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Замразяването на конфликта днес, когато чужди войски окупират украинска земя, не е отговор. Това е рецепта за бъдещи войни на агресия", каза тя в речта си. 

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

 "Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че предложенията на Путин за мир в Украйна целят само да отвлекат вниманието от мирната конференция в Швейцария.

"Всички знаят, че това предложение не е сериозно и че е свързано по някакъв начин с мирната конференция в Швейцария", каза Шолц в интервю за телевизия Цет Де Еф.

Канцлерът определи офертата като "диктаторски мир" и призова Русия да се изтегли напълно от частично окупираната Украйна.

"Русия може да сложи край на тази война днес или по всяко време, ако спре нападенията си и изтегли войските си от Украйна", добави Шолц.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони нарече плана на руския президент "пропаганда", който на практика внушава, че Украйна "трябва да се оттегли от Украйна". 

"Глупавото мирно предложение", което руският президент Владимир Путин направи на Украйна в петък, показва, че той "очевидно е в паника". Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте каза това на срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, на която се позова БТА.

Днес е вторият ден от срещата на върха за мир, в която участватт лидери от 92 държави и осем международни организации. Сред тях е служебният премиер Димитър Главчев, който представи своето послание. 

Русия обаче не е поканена. Според страната домакин Швейцария това се дължи на факта, че Кремъл многократно е заявявал, че няма интерес и ще игнорира всяка покана. Китай, най-важният съюзник на Русия, отмени участието си в знак на солидарност.

Предмет на двудневните дискусии са създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.