Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея. Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров.

"Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно ръководство, което трябва да проведе този цикъл отчетни избори и трябва да се направи тази промяна, които всички желаем. Мога да гарантирам едно - че изборът ще бъде честен. ... Едно от първите неща, които ще инициира Изпълнителното бюро още тази седмица, е старт на много динамичен, активен диалог с местните структури", декларира той.

В интервю за предаването "Неделя 150" Зафиров призна, че резултатът от изминалите избори е изключително слаб и катастрофален. Според него вината за тези тежки резултати не може да бъде вменявана на един човек. Промяна обаче трябва да има, категоричен е той.

По думите му вчерашното заседание на Пленума на Националния съвет на БСП е било редовно и свикано в следствие на решение на Изпълнителното бюро след подадената оставка от Корнелия Нинова като председател на партията. Заседанието не е свикано на базата на подписки, преврати или каквото и да било, а на база на легитимно решение, категоричен бе Зафиров.

"Преврат няма. Има подадена оставка от председателя. Оттам нататък нашата процедура е ясна - събира се Пленумът и избира временен представляващ, който да проведе цикъла от избори в партията, да организира и проведе традиционния събор на Бузлуджа и да приключим с конгреса през ноември. Няма нищо неясно в тази процедура и нищо по-различно от програмата, по която сме вървели и преди оставката на Нинова".

Той се надява традиционният събор да се превърне в събор на помирението, на подадената ръка и на новата надежда. Повече така не можем да продължаваме, категоричен бе Зафиров и обяви, че стартират процес на консолидация на лявото политическо пространство. "Очакваме на Бузлуджа всички леви партии и движения на лявомислещи хора".

Няма да се свиква извънредно заседание на Конгреса, посочи Атанас Зафиров. По думите му и никой няма намерение да отменя прекия избор в партията. На пленума няма налагани наказания, добави още той и отбеляза и решението на пленума, според което няма да се подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. По думите му партията може да подкрепи единствено експертно правителство.

Временният председател на БСП напомни, че БСП е много подредена партия, която винаги е вървяла по ясни правила. Според него "изговореното в последните дни не са в интерес на БСП".

А по случая с Калоян Методиев (когото патията гони), Атанас Зафиров каза, че ако той не се съобрази с призива да се откаже от депутатското си място, БСП ще изпълни решението на Националния съвет и той няма да бъде член на парламентарната група.