Коментари - Разпада ли се демокрацията у нас? | Днес.dir.bg

Разпада ли се демокрацията у нас?

Незаобиколимият факт е, че все по-малко хора вземат участие в изборния процес

Обратно в новината

Коментари - Разпада ли се демокрацията у нас? | Днес.dir.bg

Коментари

Коя демокрация ??!!

Гласувам от 1974 г и не ми е омръзнало! Предполагам , че не е омръзнало и на много други хора. Въпросът над въпросите / както казваше бай Тошо/ е- има ли смисъл? Хайде да си представим следната картинка- какво правят депутатите, които сме избрали , конкретно за хората- едно голямо нищо. Вземете само няколко малки примера- движението по улиците и пътищата в страната, паркирането, съметосъбирането и сметоизвозването, здравните услуги/ прекалено скъпи/ , и т„н, и т„н. И не случайно близките на загинали в ПТП искат справедливост! Има ли такава обаче в България! Категорично не! Съглас9ен съм да споря с когото и да било, но това не променя нещата! Сега българинът не е защитен от закона изобщо- никой не го спазва! Е, това ли е прехвалената демокрация? Не, благодаря!

Как ще се разпадне нещо, което никога не е съществувало.

1. Хората не гласуват, просто защото това са избори без избор, а извратеният Избирателн кодекс обезсмисли дори вота "Не избирам никого". 2. Хората не са виновни за разпадането на демокрацията. Виновни са либералните глобалисти (каквито са и "чадата" на соросоида Иван Кръстев от ИПИ). Виновни са и политическите партии, които се откъснаха от хората и не изразяват техните интереси, а ги презират и се изживяват като овчари на електоралното стадо, на родени да управляват. Пропастта между народ и политици става все по-голяма и по-голяма. 3. Десетилетията на умишлена деинтелектуализация и деполитизация, рушенето на патриотизма (приравняван на национализъм), на културните устои на нацията, на образованието, налагането на лицемерието, кражбата, продажността, лъжата и компрадорството като основни "добродетели" си казват своето. 4. Десетилетията на негативен подбор на кадрите в политиката и държавната администрация доведоха до там, че нашите (а и европейските) политици са христоматийни примери за ефекта/синдрома на Дънинг - Крюгер. Всичко това отврати хората от политиката, налагана и практикувана от политическия ни, административен и научно-експертен псевдоелит. Вече не помага и 100%-тно използване на всички методи на информационната война водена от нашите и чуждите ("партньори и съюзници") срещу българите като нация. Хората са отвратени не от политиката , а от псевдополитиците. Някой ден тази отвратеност ще се превърне в гняв и тогава, жална им майка на същите тези псевдополитици.

Либерланта демокрация изобщо не можа да припари до България. Просто торбата с номера, лъжи и трикове на псевдополитическата класа се изчерпа. Никой вече на никого и на нищо не вярва, при това напълно основателно. От избори на избори, повече от десетилетием, все едни изъщи муцуни се явяват, т.е. вие всъщност нямате право на избор. При това са все доказани негодници. На всичкото отгоре гювеча от Европа е все по-малко, а от друга страна все по-лесен за безнаказано крадене, което вкарва политическите негодници в една жестока и нездрава и унищожителна дори конкуренция. Накратко описаното, вди до разпад не на демкратичен модел, а на типичен клептократичен политически клиентелизъм. Горе-долу така окапа и червения политически клиентиелизъм при Тодор Живков, когато секнаха потоцте от ресурси от СССР. Това секване на източник на средства(валута) от ре-експорт, доведе до превръщането на държавата НРБ в най-големия световен бандит, трафикант и пират. Всъщност, преходът към новия ред на политически клиентелизъм и псевдо-евроатлантизъм беше почти изцяло проведен под дискретното водителство на процъфтелия като спасителен държавен бандитизъм, организиран от БКП и ДС и се изразяващше до голяма степен в приватизация и реорганизация при новите световни условия на старите бандитски контрабандни канали, трафик и търговия на дрога, цигари, оръжие и др. печеливши бизнеси със свръх висока "принадена" стойност. Каквото и да угасне от всичко това, все е за наздравици, не за скръб и сълзи. Но пък вижте как си отива Хърватия, без държавия бандитизъм от подбна скала, само поради усещането (а и до голяма степен фактическа реалност), че цялата икономика на страната е била заграбена от бивши партийни функционери и хора от техните служби.

Браво, точно и ясно във всяка точка! Подкрепям!

При бай Тошо демокрацията беше далеч по- демократична. Направете задължителни изборите и ще видите какъв отрицателен вот ще се получи. Не гласуването е наказателен вот.

един соросоид плаче за либералната демокрация. Смешен плач, както казваше Ботев.

По точно, КОЯ демокрация и кога тук е имало ДЕМОКРАЦИЯ. Имало е само демо.

на който през 90те му смениха името с демокрация. Ама реално ни управляват хора на комунизма

имаме феодализъм

никога не е имало комунизъм.

Как, да се разпадне нещо, дето го няма?

То всичко е ясно. Отново се търсят външни причини, отново е налице "криворазбраната цивилизация" и т.н. А на автора бих му казал: "Ужасно се чувствам,когато дойде някаква стерилна особа от някъде си която никога не е яла агнешка главичка , не знае какво е шкембе чорба, не чнае какво е "табиет" и ми дав акъл как аз да живея."

Че и ти дава акъл как да гласуваш, че дори и за кого...

Демокрация може да има само там където има равнопоставени граждани с ресурси, тоест средна класа или буржоазни прослойки, които са в състояние да финансират партии, които да представляват интересите им. Където париите имат решително превъзходство, социална база има но няма политическо представителство или поради липса на пари, или поради лесната му подкупност заради междувременно натрупани етични норми, хахаха, възможен е само диктат на капитала. Единственото работещо решение в подобна среда е президентската република, доказано от руската федерация и изпортено в САЩ където президентът е маша в ръцете на финансовата олигархия и военнопромишления комплекс, хахаха

демокрация?може би скоро декорация на демокрация...

Хигиенистите от Дир-а работят усърдно,трият коментари,сякаш са ....май===а ви

Допуснал съм неточност в коментара си по-долу, като съм написал че съдебната система няма никаква връзка с демокрацията. Има връзка между съдебната система и демокрацията и тя е че като те осъдят корумпираните боклуци имат наглостта да напишат фразата "в името на народа" Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Къде па има демокрация НИКЪДЕ Навсякъде води един в държавата .

за каква демокрация става въпрос, след като нямаме елементарен суверенитет от 35 години насам?

Демокрацията даде на народа робуване на западните чорбаджии до 70 години ,драг кралици,лесбийки феминистки ,евроатлантически педеруги ,тротийнешъни,вегани.небинарни русофоби , третополови демокради и ни отне оживените къщи, незаключените врати, народните общи веселби, сватбите ,новобранските и кръщенетата с по 300 гости, семейните почивки по 20 дена на море, пенсиониране преди 60 години и смъртните присъди за грабителите,убийците ,изнасилвачите и държавните изменници!!

Ти си напълно изтрещял селяндур който не прави разлика между демокрация, и капитализъм и който избирателно подбира това което му изнася и премълчава това което не му изнася. Какви смъртни присъди те мъчат с тая крива съдебна система?! И при соца и сега съдебната система пристрастна и корумпирана. Как ще осъдиш някой на смърт с такава скапана и корумпирана съдебна система?! Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

следва, ако демокрацията ''се разпада"? Тоталитаризъм, ще ви се.

Що, според посраните евроатлантици какво следва? А сега какво е впрочем, това ли ви е демокрацията? Искате още от същото ли?

изглежда не е имало , само подлоги от ДС

Че ако не гласуваш за "правилните" партии - си русофил, путинист, фашист.

Как да се разпадне нещо, което по начало не е било изградено, или по-скоро изобщо не го е имало.

Да демокрацията се разпада

Демонокрацията у нас отдавна умрЕ. Не знаете ли, че не е прилично да се одумва покойник

Не, не е демонокрация !! :( По-добре че не е ... :) Тълкуването на думата демокрация е един вид като нож с две остриета: или народът да управлява, или народът да бъде управляван, живи + здрави

Видяхме я силата на "демокрацията " у нас, вече 35 год.?!Пропаганда и нисък стандарт на живот. Какво е демокрацията? Дума без съдържание, утопия! Всички или поне тези които са чели определението и виждат какво е състоянието в държавите "люлки" на демокрация, не биха говорили с ентусиазъм за това! Ето един български пример: според демокрацията, народа трябва да се допита за важни решения в неговото настояще и бъдеще, но никой не ни пита да влезем в НАТО и ЕС! Ние влязохме в едни организации, където демокрацията и в частност спазването на човешките права не се спазват, за да говорим за каквато и да е демокрация !!

Народната Държава, която над 40 години беше първи световен и ненадминат рекордьор по производство на елетрокари и мотокари, многомашинни стругове и конвейнерни линии за хранителната промишленост , електро и дизелови телфери и многопрофилни кранове , трифазни електромотори и хидравлични помпи, домашен и промишлен трикотаж, синтетична прежда за корабостроенето , калцинирана сода и изкуствени торове за земеделието , напоителни системи за терасирана мелиорация , консервирани домати и пипер ,череши и кайсии я съсипахме -за да осигурим жизненоважните ,западни банани на умнокрасивите, демократични бабуини в София!

Ами всичко което си изброил ни го построи СССР, а го съсипаха тия прост свинари и говедари псевдо комунистите, които избиха сума ти народ уж за социализма, а после без бой и съпротива сами доброволно продадоха на загниващият запад всичко това което си изброил и ни докараха до положението в което сме в момента. И понеже съм от София мога да ти кажа че псевдо комунягите унищожиха всичко заради вас селяндурите за да махнат местожителството че да можете да дойдете в София да папкате бананите на демокрацията Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

На Демокрацията в България, не й бе позволено да пусне дълбоки корени в обществото. Демокрацията бе системно задушавана, изопачавана, изкривявана, от корумпирани с руски пари субекти. Българите така и не усетиха истинска Демокрация, а им бе пробутана руската версия на Демокрацията - "с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!"(Захарий Стоянов)

"славяни" ....нито бъквите са "славянски" ....нито правосалвието е "тяхно" или пък е "славянско" ...нито някой е искал да ни "покровителства" , което дефакто е "задушаване" ...нито пък е "освободителка" на кого и на каквото и да било - тя е завоевател ! . т.т. "освобождение" и т.н. "турско робство" са най-гиганските лъжи в българската история! . такова "робство" е имало, че за 500 години - си е останал и езика, и религията, и имената ...и всичко, освен "териториялното обособяване" ! . а в същото време, т.н. "освободителка" така е "освободила" 180 народа за 300 годин, че те - нито имат самоидентичост, нито имат свой език, нитго имат своя самостоятелност ...нищо нямат ! . толкова за т.-н. "робство" и за т.н. "освобождение" , дехфакто - поредните имерски примки, хвърлени върху народите по света !

"Демокрацията" явно е отгледала лайноусти безродници с полирани мозъци. Още един минус в сметката й.

Я дай няколко примера на "системно задушаване, изопачаване, изкривяване" на това, дето му викаш българска демокрация, и няколко от тези "корумпирани с руски пари субекти"! Щото аз си спомням едни други субекти с имена като Паси, които ни вкараха в ЕС и в НАТО без да питат народа! Кой точно им е "пробутал руската версия на демокрацията", като сме си вече баш като на Запад, с наркоманите по улиците и в училищата, с безнаказана престъпност, с корумпирана полиция, с бачкане до 70 г., с ровене по кофите, и, разбира се, с банани!

хората все още са объркани след краха на номенклатурата. една от причините е, че върхът на пирамидата на бкп не беше заклеймена като престъпна организация начело на държавата. те създадоха мафията и много млади хора започнаха да подражават на престъпниците. от друга страна много политици и партии са свързани с тази мафия, която ги спонсорира и промотира. дори президентът, който уж беше демократично избран, не е направил нищо за затвърждаване на демокрацията. тъкмо напротив: иниццира бунтове и свали няколко правителства, само и само да насрочва нови избори, когато правителствата не са му удобни. това не е демокрация, а автокрация на президента в коалиция с корумпиранираната съдебна власт. гешев се опита да разкрие тази престъпна схема начело на държавата и това му коства поста. начело на държавата са остатъците от престъпната клика, която се възползваше от властта по времето на номенклатурата

Тя отдавна е Тиквокрация!

Демокрация в България никога не е имало,особено в последните 35 години.Продължават пак "комунистите" да упрвляват,сега вече като капиталисти и избори НИКОГА не е имало.Задкулисно нагласяне на резултатите и никой не брои билютините.Хората го разбраха и се отказаха да им влизат в играта на псевдо изборите. Това е !

Що да се разпада? Ето на - комундетата са на път да извършат демократичен подвиг - да разкарат старата комунистическа диктаторка - другаркатаКраднелия Нинова! Това ако не е триумф на демокрацията - кое ще е?

В началото хората вярваха че след 10 ноември е дошла Демокрацията и затова почти нямаше хора които да пропуснат избори... после се оказа че след "изборите" политиците се сдушават един с друг, кой не знае как беше приета "демократичната" Конституция а и как бяха направени промените в нея, та какъв е смисълът да гласуваш за когото и да било, след като избраните от теб политици почват да си правят майтап дори и със собствената си предизборна програма а други открито заявяват че са влезли в парлемнат благодарение на голяма Мента, и не, за това не са виновни тези които купуват или продават гласове, нормалните лобисти си купуват вече избраните за депутати, хем е по-евтино, хем е по-сигурно като бизнес инвестиция, то и затова всички депутати, за каквото и да ства въпрос, като един цитират едни и същи дивотии;)

За това, аз мисля, че Швейцарския модел е най-добре - след като се приеме всеки закон има период през който ако събереш подписи се подлага на референдум

тази конституция е писана от руски генерал... след като руските войски освобождават Швейцария от Наполеон.

на негласуване означава, че икономическото положение на хората е такова, че да не ги интересува кава е политическата ситуация.

твърди точно обратното... доката поданиците му са имали надежда за промяна са се вълнували и бунтували, в момента който ги е обзела апатия Харун Ал Рашид е разбрал че е прекалил с данъците-)

Според сегашния модел на демокрация избирателите не избират свой представител. Избират БОГ - недосегаем и безконтролен от своя електорат. Цял мандат той може на воля да се продава на когото си поиска, да своеволничи и пренебрегва своите избиратели, да представлява каквито реши интереси, само не и техните. Няма никакъв елемент на обратна връзка. Защо да гласуват хората, за човек, който в мига на избора се откъсва безвъзвратно от тях? Не са гъбите в гората и апатията причината за негласуване. Просто е - избраникът още в нощта след изборите образно казано се "развежда" с избирателите си.

демокрацията си работи и то добре. В Северна Корея гласуват 100%.

То по бай Тошово имаше повече демокрация отколкото последните 35 години.

Самата идея за демокрацията е дефектна поначало. Вижте какво стана с римляните, които я измислиха. При демокрацията народа няма ефективен метод да отзове политик или да му потърси отговорност. Дори когато този политик е очевидно корумпиран и работи срещу интересите на държавата. Веднъж избрани, политиците правят каквото си искат (често обратното на това, което обещават). Меритокрацията е значително по-добра фрома от демокрацията, но не е изгодна на управляващата върхушка. Това което са ни подготвили е робокрация (управление чрез изкуствен интелект).

Древните гърци са "измислили" демокрацията, а не римляните. Проблемът с меритокрацията е кой ще казва какви хора са "заслужили" - да не се окаже, че само управляващите са заслужили. Най-добре си е пряка демокрация

Дано !

че как ше ви гласуваме ...вие не отговаряте на нашите интереси и желания ! . нито едно от стотиците партийка на бкп , за 35 години не поиска да ...махне позорният , имперски, окупационен чужд кон ... . не поиска да махне позорният небългарски ден "3 март" (който даже до 10 ноември не беше никъв "празник") .... . .....прокараха фашистката тръба .... . ....не конфискува нефтохим .... . ....не конфискува фашисткият лагер в камчия .... . .....не си защити азбуката .... . ....не игони мутрофанова ..... . ....допусна двама намганитени за корупция и пране на пари да участват в "избори" ....ча даже са и нагли ..... . . .... не свали чрез импийчмънт ено лице, на длъжност "президент", което е известен на цял цял свят кремълски агент ...... . . въз освоно на горното ........за ккаво "гласуване" може да говорете вие ве , мръсни, долна дс-кгб измет ?! . никкаво "гласуване" няма да видите ! това е единственият ни "мирен" инструмент да ви стопираме всички пъклени планова, които имате за българия !*

Кога я е имало, че да се разпада сега!?

Каква демокрация е това да идват на власт хора които почти никой не ги иска. Има няма 30 процента отиват за гласуват, от тези 30 прозента вече някой взел 20 друг 10 процента Това ли е демокрация

"Питам новите си познайници как общуват с българските домакини. "А, на руски, на руски", отговарят всички в хор." Теа английски не знаят ли?

Каква демокрация-то си е жив неоколониализъм!

Това ИПИ да не за "пазарната икономика" на ЕС дето няма нищо пазарно в нея!

Пазарната икономика е на развитите икономики, нашата е "пЪРзална" икономика, но изглежда в нея се чувстваме добре и не правим никакви опити нещо да променим, а напротив. Ако някои се опита да прави промени, скачаме срещу него като ужилени. Изобщо сме обзети от параноичен страх да не ни отнемат мизерията и невежеството.

Всеки коментиращ тук би могъл да напише по-добра статия от този автор .

може да има на нещо, което е съществувало ...а тук демокрация нямаше ..защото нячаше върховенство на законите ! . от 5 години тече ....демонтаж на демокрацията от страна на мафията , която иска диктатура в лицето на "президентска кремълска губерния ! . за целта, мафията чрез умишлен, планиран срив на парламентаранта република и серия планирани чести "избори" ....тляска нещата към умишлен разпад ....за да може тълпата да се отврати от "парламента" , за да може да и бъде плязната "алтернативата" - фашизма на диктатурата ! . . няма как хората да ви гласуват, защото не отговаряте на интересите на народа - пълна интеграция в европа, примане на еврото и ликвидарине на лева ...скъсвана на политико-икономичедското-историческото подчинение на българия към проси я! . това искат хората /гласно или негласно/ ....но мафията не им го дава, защото самата тя има други планове ...които не съвпадата с желаният на народа ! . народа, единствено то цяла източна европа ...не получи европа и остана някъде между просия и брюксел ...там го държи червена шумкарска мафия, същестувваща "на власт" благодарине на блядовете ! . затова няма ...и няма и да има никакво гласуване ....вие не покривате нашите интереси, а те ...не избощо не корелират с блядавете и просия ! . никакъв проект на мучно като "3 март" , "безличие"% и други кремълско - масонски проекти, няма да минат ....както не бинаха мулташките кгб - перерасти ! . . . идевственото което народа прави правилно е тома, че негласува ..защото даде ли на мафията 50%+ активност, . шумкарите няма да пропуснат да се възползват от това и да завършат пъкленият план за извмаждане превръщането на българия в 16-а ре-сс-публика, чрез клишето "от името на народа" и "народа това иска" , съпвайки на "масовата" активонст от 50+% . . никакво гласуване ! да не сте посмяли ...това ще е краят на "европейското ви развитие и на вас и на децата ви !„ . смърт на просия ! свобода за българия !

Да живеят братушките-вън пиндовците и лгбттата

Не можах да си обясня как може да се разпада нещо, което никога не е съществувало. Първо какво е демокрация и какви са нейните елементи? Ами основното е сплотен народ, който да е наясно какво точно иска и какъв е пътя за да го постигне. Това при нас никога не е съществувало. Винаги сме били и продължаваме да бъдем с ценностите на комунистическото възпитание всеки срещу всеки и нашето си е наше, а чуждото общо. Не може да съществува демокрация при разединен народ, а от самото начало на прехода действията на политическите формации са точно в тази посока и за съжаление ние сами не само им позволихме, но и много упорито им съдействахме да постигнат значителни успехи. Днес за по голямата част от от обществото не съществуват интересите на обществото, на държавата като цяло и дори личните интереси , а защитата на интересите на някоя партия или лидер, които на практика са точно противоположни на нашите общи. Демокрация в превод е "власт на народа" и произхожда от демос-народ и кратос-власт. Добре обаче народа не съществува като народ, а като някаква тълпа или стадо, което всеки по хитър шмекер може да подкара в каквато посока си иска. Тогава за каква демокрация става въпрос?

Народа притежава власт, която не иска да упражнява. Желаещи да упражняват власт има в изобилие, но след като този които разпределя властта не се вълнува и не си върши работата, желаещите сами си разпределят порциите както успеят да се договорят.

Демокрацията е една "красива измислица", сътворена много далеч от нас или много, много отдавна. Толкова отдавна, че дори никой не знае кога. Тя няма определени свойства, правила, елементи - тя е една празна дума. Представете си я като празна найлонова торбичка, която всеки си я пълни с каквото му харесва, намаля или увеличава, както му е кеф. Оцветява боядисва или омирисва. И сега се оказва че торбичката "пускала", а и всъщност въобще и я е нямало, въпреки че много са си мислили, че май са я виждали. В някаква си приказка говореха за някой който бил гол. Всъщност царя беше гол, да именно! Но при нас е Република, вярно през нея мина едина царска особа, но и той с торбичка. Но как да е.....Демокрация!

Демокрацията е волята на народа. Поне така ни лъгаха. При положение, че не можем да направим най-демократичното нещо - да организираме един референдум за важни за нацията неща, за каква точно демокрация бълнува грантаджията в мокрите си сънища?

Ама к'во да се прави кат народа прост! Прост народ-слаба държава

Много добре се вижда на графиката от кога започва трайния спад на избирателната активност - 2009 година парламентарните избори т.е. откакто герб узурпираха власта. Масовката си намери новия байтошо и повече от политика не се интересува. Чак когато пукне бейко, тогава пак ще има висока активност, за да си открият следващия абсолютен боклук, щото без байтошовци масовката сън не я лови - та кой ще се грижи за нея.

От самото начало на прехода всички играчи (вътрешни и външни) в него и ние обикновените граждани имахме своите очаквания и надежди. Но с течението на времето се разбра за големите разминавания в надеждите на народа и всички останали. Страната и народът и, ние бяхме използвани от останалите участници. Всъщност всеки решаваше собствените си идеи за просперитет и играта за демокрация загрубя. Играчите започнаха да играят един срещу друг и използвайки нас - народа и държавата. Народа бе подкупван с обещания и откровени лъжи в изборните времена и никой след това не се интересуваше от него, от неговите нужди и желания. Самозабравили се политици, гледащи навън, пренебрегнаха народа и дори го обявиха за "лош материал". Всички управляващи се докарват на ЕС и НАТО за сметка на народа си, за сметка на НАС!!! И това определено с годините даде своето отражение върху изборният процес и идеята за Демокрация като цяло. В страната се появиха региони с по-добър и по-лош начин на живот. Българското село умря, северозапада също. София се замогна и стана единствената значеща България. Единствено там се случва нещо, дам се делят парите на българите, там хората определено живеят по лесно и по-заможно. И погледнете как те гласуват, участват в Демокрацията. А "останалата България" хората са оставени на произвола на месните дерибеи и феодали. Ако не гласуват по тяхно желание и принуда, ако има такава възможност, то те не участват. Отговорите са прости и логични. Масовият избирател е подтиснат, необезпечен и мислещ за финансовото си ежедневие и забравен и него не го интересува такава Демокрация. Българската Демокрация има единствено столичен привкус - Народа разбира това и се дистанцира от нея.

В България никога не е имало демокрация!Тази дума се използва най-вече за да се насажда у хората мисленето, колко по-хубаво е било преди "демокрацията". Не може охранителите и отрочетата на другарите от БКП и ДС да правят демокрация! Не може народ с робско самосъзнание да прави демокрация! Демокрацията е на първо място отговорност, към себе си, към семейството си, към действията си, към обществото.Да носиш и да търсиш отговорност, всеки ден. Не от избори на избори. Роба е роб, защото някой друг носи отговорност за живота му. Това искат и повечето българи, да дойде някой да ги "оправи", да носи отговорност, а те да си живуркат. И видите ли, да не гласуват било демокрация. Не може да се разпада нещо което го няма, другари!

Това значи ли, че докато не се смени Народа в България, то нищо демократично не може да стане?

Дай ми достойно ежедневие, да се чувствам Човек и аз ще уважавам и ще се боря за това място. Няма да допусна никой да ми го вземе. А сега какво е? Ами те неуките цигани връщайки се от чужбина вземат повече от мен Инженера, от моят приятел Доктора или комшията който има дребен, но постоянно проверяван от законни и незаконни бизнес. Дръжте ни във финансово робство, работейки и служейки. Минавайки по пътя само едни заложни къщи и игрални зали от които излизат хора загубили всичко, дори и себе си. Отваряйки ТВ, всеки 5 мин ми казват откъде да взема заем и колко е лесно това. От всякъде някой те дърпа надолу и се оглежда какво да ти вземе. Това ли Демокрация? Това ли е вашата нова пост-социалистическа България. В който дори спомена за безплатното образование, лечение и нормалната платена отпуска и социална защита за осмяти и трябва да се забравят. Кой ежедневно ни превръща в роби? Не са ли силните на деня, които ни натискат главите и мислите?

Коментари - Разпада ли се демокрацията у нас? | Днес.dir.bg

Разпада ли се демокрацията у нас?

Незаобиколимият факт е, че все по-малко хора вземат участие в изборния процес

Обратно в новината

Коментари - Разпада ли се демокрацията у нас? | Днес.dir.bg

Коментари

Коя демокрация ??!!

Гласувам от 1974 г и не ми е омръзнало! Предполагам , че не е омръзнало и на много други хора. Въпросът над въпросите / както казваше бай Тошо/ е- има ли смисъл? Хайде да си представим следната картинка- какво правят депутатите, които сме избрали , конкретно за хората- едно голямо нищо. Вземете само няколко малки примера- движението по улиците и пътищата в страната, паркирането, съметосъбирането и сметоизвозването, здравните услуги/ прекалено скъпи/ , и т„н, и т„н. И не случайно близките на загинали в ПТП искат справедливост! Има ли такава обаче в България! Категорично не! Съглас9ен съм да споря с когото и да било, но това не променя нещата! Сега българинът не е защитен от закона изобщо- никой не го спазва! Е, това ли е прехвалената демокрация? Не, благодаря!

Как ще се разпадне нещо, което никога не е съществувало.

1. Хората не гласуват, просто защото това са избори без избор, а извратеният Избирателн кодекс обезсмисли дори вота "Не избирам никого". 2. Хората не са виновни за разпадането на демокрацията. Виновни са либералните глобалисти (каквито са и "чадата" на соросоида Иван Кръстев от ИПИ). Виновни са и политическите партии, които се откъснаха от хората и не изразяват техните интереси, а ги презират и се изживяват като овчари на електоралното стадо, на родени да управляват. Пропастта между народ и политици става все по-голяма и по-голяма. 3. Десетилетията на умишлена деинтелектуализация и деполитизация, рушенето на патриотизма (приравняван на национализъм), на културните устои на нацията, на образованието, налагането на лицемерието, кражбата, продажността, лъжата и компрадорството като основни "добродетели" си казват своето. 4. Десетилетията на негативен подбор на кадрите в политиката и държавната администрация доведоха до там, че нашите (а и европейските) политици са христоматийни примери за ефекта/синдрома на Дънинг - Крюгер. Всичко това отврати хората от политиката, налагана и практикувана от политическия ни, административен и научно-експертен псевдоелит. Вече не помага и 100%-тно използване на всички методи на информационната война водена от нашите и чуждите ("партньори и съюзници") срещу българите като нация. Хората са отвратени не от политиката , а от псевдополитиците. Някой ден тази отвратеност ще се превърне в гняв и тогава, жална им майка на същите тези псевдополитици.

Либерланта демокрация изобщо не можа да припари до България. Просто торбата с номера, лъжи и трикове на псевдополитическата класа се изчерпа. Никой вече на никого и на нищо не вярва, при това напълно основателно. От избори на избори, повече от десетилетием, все едни изъщи муцуни се явяват, т.е. вие всъщност нямате право на избор. При това са все доказани негодници. На всичкото отгоре гювеча от Европа е все по-малко, а от друга страна все по-лесен за безнаказано крадене, което вкарва политическите негодници в една жестока и нездрава и унищожителна дори конкуренция. Накратко описаното, вди до разпад не на демкратичен модел, а на типичен клептократичен политически клиентелизъм. Горе-долу така окапа и червения политически клиентиелизъм при Тодор Живков, когато секнаха потоцте от ресурси от СССР. Това секване на източник на средства(валута) от ре-експорт, доведе до превръщането на държавата НРБ в най-големия световен бандит, трафикант и пират. Всъщност, преходът към новия ред на политически клиентелизъм и псевдо-евроатлантизъм беше почти изцяло проведен под дискретното водителство на процъфтелия като спасителен държавен бандитизъм, организиран от БКП и ДС и се изразяващше до голяма степен в приватизация и реорганизация при новите световни условия на старите бандитски контрабандни канали, трафик и търговия на дрога, цигари, оръжие и др. печеливши бизнеси със свръх висока "принадена" стойност. Каквото и да угасне от всичко това, все е за наздравици, не за скръб и сълзи. Но пък вижте как си отива Хърватия, без държавия бандитизъм от подбна скала, само поради усещането (а и до голяма степен фактическа реалност), че цялата икономика на страната е била заграбена от бивши партийни функционери и хора от техните служби.

Браво, точно и ясно във всяка точка! Подкрепям!

При бай Тошо демокрацията беше далеч по- демократична. Направете задължителни изборите и ще видите какъв отрицателен вот ще се получи. Не гласуването е наказателен вот.

един соросоид плаче за либералната демокрация. Смешен плач, както казваше Ботев.

По точно, КОЯ демокрация и кога тук е имало ДЕМОКРАЦИЯ. Имало е само демо.

на който през 90те му смениха името с демокрация. Ама реално ни управляват хора на комунизма

имаме феодализъм

никога не е имало комунизъм.

Как, да се разпадне нещо, дето го няма?

То всичко е ясно. Отново се търсят външни причини, отново е налице "криворазбраната цивилизация" и т.н. А на автора бих му казал: "Ужасно се чувствам,когато дойде някаква стерилна особа от някъде си която никога не е яла агнешка главичка , не знае какво е шкембе чорба, не чнае какво е "табиет" и ми дав акъл как аз да живея."

Че и ти дава акъл как да гласуваш, че дори и за кого...

Демокрация може да има само там където има равнопоставени граждани с ресурси, тоест средна класа или буржоазни прослойки, които са в състояние да финансират партии, които да представляват интересите им. Където париите имат решително превъзходство, социална база има но няма политическо представителство или поради липса на пари, или поради лесната му подкупност заради междувременно натрупани етични норми, хахаха, възможен е само диктат на капитала. Единственото работещо решение в подобна среда е президентската република, доказано от руската федерация и изпортено в САЩ където президентът е маша в ръцете на финансовата олигархия и военнопромишления комплекс, хахаха

демокрация?може би скоро декорация на демокрация...

Хигиенистите от Дир-а работят усърдно,трият коментари,сякаш са ....май===а ви

Допуснал съм неточност в коментара си по-долу, като съм написал че съдебната система няма никаква връзка с демокрацията. Има връзка между съдебната система и демокрацията и тя е че като те осъдят корумпираните боклуци имат наглостта да напишат фразата "в името на народа" Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Къде па има демокрация НИКЪДЕ Навсякъде води един в държавата .

за каква демокрация става въпрос, след като нямаме елементарен суверенитет от 35 години насам?

Демокрацията даде на народа робуване на западните чорбаджии до 70 години ,драг кралици,лесбийки феминистки ,евроатлантически педеруги ,тротийнешъни,вегани.небинарни русофоби , третополови демокради и ни отне оживените къщи, незаключените врати, народните общи веселби, сватбите ,новобранските и кръщенетата с по 300 гости, семейните почивки по 20 дена на море, пенсиониране преди 60 години и смъртните присъди за грабителите,убийците ,изнасилвачите и държавните изменници!!

Ти си напълно изтрещял селяндур който не прави разлика между демокрация, и капитализъм и който избирателно подбира това което му изнася и премълчава това което не му изнася. Какви смъртни присъди те мъчат с тая крива съдебна система?! И при соца и сега съдебната система пристрастна и корумпирана. Как ще осъдиш някой на смърт с такава скапана и корумпирана съдебна система?! Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

следва, ако демокрацията ''се разпада"? Тоталитаризъм, ще ви се.

Що, според посраните евроатлантици какво следва? А сега какво е впрочем, това ли ви е демокрацията? Искате още от същото ли?

изглежда не е имало , само подлоги от ДС

Че ако не гласуваш за "правилните" партии - си русофил, путинист, фашист.

Как да се разпадне нещо, което по начало не е било изградено, или по-скоро изобщо не го е имало.

Да демокрацията се разпада

Демонокрацията у нас отдавна умрЕ. Не знаете ли, че не е прилично да се одумва покойник

Не, не е демонокрация !! :( По-добре че не е ... :) Тълкуването на думата демокрация е един вид като нож с две остриета: или народът да управлява, или народът да бъде управляван, живи + здрави

Видяхме я силата на "демокрацията " у нас, вече 35 год.?!Пропаганда и нисък стандарт на живот. Какво е демокрацията? Дума без съдържание, утопия! Всички или поне тези които са чели определението и виждат какво е състоянието в държавите "люлки" на демокрация, не биха говорили с ентусиазъм за това! Ето един български пример: според демокрацията, народа трябва да се допита за важни решения в неговото настояще и бъдеще, но никой не ни пита да влезем в НАТО и ЕС! Ние влязохме в едни организации, където демокрацията и в частност спазването на човешките права не се спазват, за да говорим за каквато и да е демокрация !!

Народната Държава, която над 40 години беше първи световен и ненадминат рекордьор по производство на елетрокари и мотокари, многомашинни стругове и конвейнерни линии за хранителната промишленост , електро и дизелови телфери и многопрофилни кранове , трифазни електромотори и хидравлични помпи, домашен и промишлен трикотаж, синтетична прежда за корабостроенето , калцинирана сода и изкуствени торове за земеделието , напоителни системи за терасирана мелиорация , консервирани домати и пипер ,череши и кайсии я съсипахме -за да осигурим жизненоважните ,западни банани на умнокрасивите, демократични бабуини в София!

Ами всичко което си изброил ни го построи СССР, а го съсипаха тия прост свинари и говедари псевдо комунистите, които избиха сума ти народ уж за социализма, а после без бой и съпротива сами доброволно продадоха на загниващият запад всичко това което си изброил и ни докараха до положението в което сме в момента. И понеже съм от София мога да ти кажа че псевдо комунягите унищожиха всичко заради вас селяндурите за да махнат местожителството че да можете да дойдете в София да папкате бананите на демокрацията Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

На Демокрацията в България, не й бе позволено да пусне дълбоки корени в обществото. Демокрацията бе системно задушавана, изопачавана, изкривявана, от корумпирани с руски пари субекти. Българите така и не усетиха истинска Демокрация, а им бе пробутана руската версия на Демокрацията - "с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!"(Захарий Стоянов)

"славяни" ....нито бъквите са "славянски" ....нито правосалвието е "тяхно" или пък е "славянско" ...нито някой е искал да ни "покровителства" , което дефакто е "задушаване" ...нито пък е "освободителка" на кого и на каквото и да било - тя е завоевател ! . т.т. "освобождение" и т.н. "турско робство" са най-гиганските лъжи в българската история! . такова "робство" е имало, че за 500 години - си е останал и езика, и религията, и имената ...и всичко, освен "териториялното обособяване" ! . а в същото време, т.н. "освободителка" така е "освободила" 180 народа за 300 годин, че те - нито имат самоидентичост, нито имат свой език, нитго имат своя самостоятелност ...нищо нямат ! . толкова за т.-н. "робство" и за т.н. "освобождение" , дехфакто - поредните имерски примки, хвърлени върху народите по света !

"Демокрацията" явно е отгледала лайноусти безродници с полирани мозъци. Още един минус в сметката й.

Я дай няколко примера на "системно задушаване, изопачаване, изкривяване" на това, дето му викаш българска демокрация, и няколко от тези "корумпирани с руски пари субекти"! Щото аз си спомням едни други субекти с имена като Паси, които ни вкараха в ЕС и в НАТО без да питат народа! Кой точно им е "пробутал руската версия на демокрацията", като сме си вече баш като на Запад, с наркоманите по улиците и в училищата, с безнаказана престъпност, с корумпирана полиция, с бачкане до 70 г., с ровене по кофите, и, разбира се, с банани!

хората все още са объркани след краха на номенклатурата. една от причините е, че върхът на пирамидата на бкп не беше заклеймена като престъпна организация начело на държавата. те създадоха мафията и много млади хора започнаха да подражават на престъпниците. от друга страна много политици и партии са свързани с тази мафия, която ги спонсорира и промотира. дори президентът, който уж беше демократично избран, не е направил нищо за затвърждаване на демокрацията. тъкмо напротив: иниццира бунтове и свали няколко правителства, само и само да насрочва нови избори, когато правителствата не са му удобни. това не е демокрация, а автокрация на президента в коалиция с корумпиранираната съдебна власт. гешев се опита да разкрие тази престъпна схема начело на държавата и това му коства поста. начело на държавата са остатъците от престъпната клика, която се възползваше от властта по времето на номенклатурата

Тя отдавна е Тиквокрация!

Демокрация в България никога не е имало,особено в последните 35 години.Продължават пак "комунистите" да упрвляват,сега вече като капиталисти и избори НИКОГА не е имало.Задкулисно нагласяне на резултатите и никой не брои билютините.Хората го разбраха и се отказаха да им влизат в играта на псевдо изборите. Това е !

Що да се разпада? Ето на - комундетата са на път да извършат демократичен подвиг - да разкарат старата комунистическа диктаторка - другаркатаКраднелия Нинова! Това ако не е триумф на демокрацията - кое ще е?

В началото хората вярваха че след 10 ноември е дошла Демокрацията и затова почти нямаше хора които да пропуснат избори... после се оказа че след "изборите" политиците се сдушават един с друг, кой не знае как беше приета "демократичната" Конституция а и как бяха направени промените в нея, та какъв е смисълът да гласуваш за когото и да било, след като избраните от теб политици почват да си правят майтап дори и със собствената си предизборна програма а други открито заявяват че са влезли в парлемнат благодарение на голяма Мента, и не, за това не са виновни тези които купуват или продават гласове, нормалните лобисти си купуват вече избраните за депутати, хем е по-евтино, хем е по-сигурно като бизнес инвестиция, то и затова всички депутати, за каквото и да ства въпрос, като един цитират едни и същи дивотии;)

За това, аз мисля, че Швейцарския модел е най-добре - след като се приеме всеки закон има период през който ако събереш подписи се подлага на референдум

тази конституция е писана от руски генерал... след като руските войски освобождават Швейцария от Наполеон.

на негласуване означава, че икономическото положение на хората е такова, че да не ги интересува кава е политическата ситуация.

твърди точно обратното... доката поданиците му са имали надежда за промяна са се вълнували и бунтували, в момента който ги е обзела апатия Харун Ал Рашид е разбрал че е прекалил с данъците-)

Според сегашния модел на демокрация избирателите не избират свой представител. Избират БОГ - недосегаем и безконтролен от своя електорат. Цял мандат той може на воля да се продава на когото си поиска, да своеволничи и пренебрегва своите избиратели, да представлява каквито реши интереси, само не и техните. Няма никакъв елемент на обратна връзка. Защо да гласуват хората, за човек, който в мига на избора се откъсва безвъзвратно от тях? Не са гъбите в гората и апатията причината за негласуване. Просто е - избраникът още в нощта след изборите образно казано се "развежда" с избирателите си.

демокрацията си работи и то добре. В Северна Корея гласуват 100%.

То по бай Тошово имаше повече демокрация отколкото последните 35 години.

Самата идея за демокрацията е дефектна поначало. Вижте какво стана с римляните, които я измислиха. При демокрацията народа няма ефективен метод да отзове политик или да му потърси отговорност. Дори когато този политик е очевидно корумпиран и работи срещу интересите на държавата. Веднъж избрани, политиците правят каквото си искат (често обратното на това, което обещават). Меритокрацията е значително по-добра фрома от демокрацията, но не е изгодна на управляващата върхушка. Това което са ни подготвили е робокрация (управление чрез изкуствен интелект).

Древните гърци са "измислили" демокрацията, а не римляните. Проблемът с меритокрацията е кой ще казва какви хора са "заслужили" - да не се окаже, че само управляващите са заслужили. Най-добре си е пряка демокрация

Дано !

че как ше ви гласуваме ...вие не отговаряте на нашите интереси и желания ! . нито едно от стотиците партийка на бкп , за 35 години не поиска да ...махне позорният , имперски, окупационен чужд кон ... . не поиска да махне позорният небългарски ден "3 март" (който даже до 10 ноември не беше никъв "празник") .... . .....прокараха фашистката тръба .... . ....не конфискува нефтохим .... . ....не конфискува фашисткият лагер в камчия .... . .....не си защити азбуката .... . ....не игони мутрофанова ..... . ....допусна двама намганитени за корупция и пране на пари да участват в "избори" ....ча даже са и нагли ..... . . .... не свали чрез импийчмънт ено лице, на длъжност "президент", което е известен на цял цял свят кремълски агент ...... . . въз освоно на горното ........за ккаво "гласуване" може да говорете вие ве , мръсни, долна дс-кгб измет ?! . никкаво "гласуване" няма да видите ! това е единственият ни "мирен" инструмент да ви стопираме всички пъклени планова, които имате за българия !*

Кога я е имало, че да се разпада сега!?

Каква демокрация е това да идват на власт хора които почти никой не ги иска. Има няма 30 процента отиват за гласуват, от тези 30 прозента вече някой взел 20 друг 10 процента Това ли е демокрация

"Питам новите си познайници как общуват с българските домакини. "А, на руски, на руски", отговарят всички в хор." Теа английски не знаят ли?

Каква демокрация-то си е жив неоколониализъм!

Това ИПИ да не за "пазарната икономика" на ЕС дето няма нищо пазарно в нея!

Пазарната икономика е на развитите икономики, нашата е "пЪРзална" икономика, но изглежда в нея се чувстваме добре и не правим никакви опити нещо да променим, а напротив. Ако някои се опита да прави промени, скачаме срещу него като ужилени. Изобщо сме обзети от параноичен страх да не ни отнемат мизерията и невежеството.

Всеки коментиращ тук би могъл да напише по-добра статия от този автор .

може да има на нещо, което е съществувало ...а тук демокрация нямаше ..защото нячаше върховенство на законите ! . от 5 години тече ....демонтаж на демокрацията от страна на мафията , която иска диктатура в лицето на "президентска кремълска губерния ! . за целта, мафията чрез умишлен, планиран срив на парламентаранта република и серия планирани чести "избори" ....тляска нещата към умишлен разпад ....за да може тълпата да се отврати от "парламента" , за да може да и бъде плязната "алтернативата" - фашизма на диктатурата ! . . няма как хората да ви гласуват, защото не отговаряте на интересите на народа - пълна интеграция в европа, примане на еврото и ликвидарине на лева ...скъсвана на политико-икономичедското-историческото подчинение на българия към проси я! . това искат хората /гласно или негласно/ ....но мафията не им го дава, защото самата тя има други планове ...които не съвпадата с желаният на народа ! . народа, единствено то цяла източна европа ...не получи европа и остана някъде между просия и брюксел ...там го държи червена шумкарска мафия, същестувваща "на власт" благодарине на блядовете ! . затова няма ...и няма и да има никакво гласуване ....вие не покривате нашите интереси, а те ...не избощо не корелират с блядавете и просия ! . никакъв проект на мучно като "3 март" , "безличие"% и други кремълско - масонски проекти, няма да минат ....както не бинаха мулташките кгб - перерасти ! . . . идевственото което народа прави правилно е тома, че негласува ..защото даде ли на мафията 50%+ активност, . шумкарите няма да пропуснат да се възползват от това и да завършат пъкленият план за извмаждане превръщането на българия в 16-а ре-сс-публика, чрез клишето "от името на народа" и "народа това иска" , съпвайки на "масовата" активонст от 50+% . . никакво гласуване ! да не сте посмяли ...това ще е краят на "европейското ви развитие и на вас и на децата ви !„ . смърт на просия ! свобода за българия !

Да живеят братушките-вън пиндовците и лгбттата

Не можах да си обясня как може да се разпада нещо, което никога не е съществувало. Първо какво е демокрация и какви са нейните елементи? Ами основното е сплотен народ, който да е наясно какво точно иска и какъв е пътя за да го постигне. Това при нас никога не е съществувало. Винаги сме били и продължаваме да бъдем с ценностите на комунистическото възпитание всеки срещу всеки и нашето си е наше, а чуждото общо. Не може да съществува демокрация при разединен народ, а от самото начало на прехода действията на политическите формации са точно в тази посока и за съжаление ние сами не само им позволихме, но и много упорито им съдействахме да постигнат значителни успехи. Днес за по голямата част от от обществото не съществуват интересите на обществото, на държавата като цяло и дори личните интереси , а защитата на интересите на някоя партия или лидер, които на практика са точно противоположни на нашите общи. Демокрация в превод е "власт на народа" и произхожда от демос-народ и кратос-власт. Добре обаче народа не съществува като народ, а като някаква тълпа или стадо, което всеки по хитър шмекер може да подкара в каквато посока си иска. Тогава за каква демокрация става въпрос?

Народа притежава власт, която не иска да упражнява. Желаещи да упражняват власт има в изобилие, но след като този които разпределя властта не се вълнува и не си върши работата, желаещите сами си разпределят порциите както успеят да се договорят.

Демокрацията е една "красива измислица", сътворена много далеч от нас или много, много отдавна. Толкова отдавна, че дори никой не знае кога. Тя няма определени свойства, правила, елементи - тя е една празна дума. Представете си я като празна найлонова торбичка, която всеки си я пълни с каквото му харесва, намаля или увеличава, както му е кеф. Оцветява боядисва или омирисва. И сега се оказва че торбичката "пускала", а и всъщност въобще и я е нямало, въпреки че много са си мислили, че май са я виждали. В някаква си приказка говореха за някой който бил гол. Всъщност царя беше гол, да именно! Но при нас е Република, вярно през нея мина едина царска особа, но и той с торбичка. Но как да е.....Демокрация!

Демокрацията е волята на народа. Поне така ни лъгаха. При положение, че не можем да направим най-демократичното нещо - да организираме един референдум за важни за нацията неща, за каква точно демокрация бълнува грантаджията в мокрите си сънища?

Ама к'во да се прави кат народа прост! Прост народ-слаба държава

Много добре се вижда на графиката от кога започва трайния спад на избирателната активност - 2009 година парламентарните избори т.е. откакто герб узурпираха власта. Масовката си намери новия байтошо и повече от политика не се интересува. Чак когато пукне бейко, тогава пак ще има висока активност, за да си открият следващия абсолютен боклук, щото без байтошовци масовката сън не я лови - та кой ще се грижи за нея.

От самото начало на прехода всички играчи (вътрешни и външни) в него и ние обикновените граждани имахме своите очаквания и надежди. Но с течението на времето се разбра за големите разминавания в надеждите на народа и всички останали. Страната и народът и, ние бяхме използвани от останалите участници. Всъщност всеки решаваше собствените си идеи за просперитет и играта за демокрация загрубя. Играчите започнаха да играят един срещу друг и използвайки нас - народа и държавата. Народа бе подкупван с обещания и откровени лъжи в изборните времена и никой след това не се интересуваше от него, от неговите нужди и желания. Самозабравили се политици, гледащи навън, пренебрегнаха народа и дори го обявиха за "лош материал". Всички управляващи се докарват на ЕС и НАТО за сметка на народа си, за сметка на НАС!!! И това определено с годините даде своето отражение върху изборният процес и идеята за Демокрация като цяло. В страната се появиха региони с по-добър и по-лош начин на живот. Българското село умря, северозапада също. София се замогна и стана единствената значеща България. Единствено там се случва нещо, дам се делят парите на българите, там хората определено живеят по лесно и по-заможно. И погледнете как те гласуват, участват в Демокрацията. А "останалата България" хората са оставени на произвола на месните дерибеи и феодали. Ако не гласуват по тяхно желание и принуда, ако има такава възможност, то те не участват. Отговорите са прости и логични. Масовият избирател е подтиснат, необезпечен и мислещ за финансовото си ежедневие и забравен и него не го интересува такава Демокрация. Българската Демокрация има единствено столичен привкус - Народа разбира това и се дистанцира от нея.

В България никога не е имало демокрация!Тази дума се използва най-вече за да се насажда у хората мисленето, колко по-хубаво е било преди "демокрацията". Не може охранителите и отрочетата на другарите от БКП и ДС да правят демокрация! Не може народ с робско самосъзнание да прави демокрация! Демокрацията е на първо място отговорност, към себе си, към семейството си, към действията си, към обществото.Да носиш и да търсиш отговорност, всеки ден. Не от избори на избори. Роба е роб, защото някой друг носи отговорност за живота му. Това искат и повечето българи, да дойде някой да ги "оправи", да носи отговорност, а те да си живуркат. И видите ли, да не гласуват било демокрация. Не може да се разпада нещо което го няма, другари!

Това значи ли, че докато не се смени Народа в България, то нищо демократично не може да стане?

Дай ми достойно ежедневие, да се чувствам Човек и аз ще уважавам и ще се боря за това място. Няма да допусна никой да ми го вземе. А сега какво е? Ами те неуките цигани връщайки се от чужбина вземат повече от мен Инженера, от моят приятел Доктора или комшията който има дребен, но постоянно проверяван от законни и незаконни бизнес. Дръжте ни във финансово робство, работейки и служейки. Минавайки по пътя само едни заложни къщи и игрални зали от които излизат хора загубили всичко, дори и себе си. Отваряйки ТВ, всеки 5 мин ми казват откъде да взема заем и колко е лесно това. От всякъде някой те дърпа надолу и се оглежда какво да ти вземе. Това ли Демокрация? Това ли е вашата нова пост-социалистическа България. В който дори спомена за безплатното образование, лечение и нормалната платена отпуска и социална защита за осмяти и трябва да се забравят. Кой ежедневно ни превръща в роби? Не са ли силните на деня, които ни натискат главите и мислите?