Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората, пострадали от градушката, бързо, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново, цитиран от БТА. Той посети част от най-сериозно пострадалите села от градушката в община Велико Търново заедно с кмета на общината Даниел Панов. 

Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица или изобщо няма да има, заяви лидерът на партията Бойко Борисов, цитиран и от БНР.

Една от спирките в обиколката му беше автокъща в търновското село Шереметя, където незастраховани автомобили са понесли значителни щети заради силната градушка през седмицата.

"Да се надяваме, че тази седмица, която идва, или ще има, или няма да има. Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш", обяви Бойко Борисов.

Преди два дни той анонсира предложението си за нова изпълнителна власт - експертен кабинет, с премиер, външен министър и министър на отбраната, посочени от ГЕРБ.

Кметът Даниел Панов обясни, че в района са пострадали повече от 12 автокъщи, а щетите са за над 2,5 милиона лева. Стотици са домакинствата, чиито поражения върху домовете се описват от общински комисии, за да могат да получат до 1560 лева от Министерството на труда и социалната политика като помощ, каза Панов, цитиран от кореспондентите на БТА.

След село Шереметя Бойко Борисов посети и село Капиново. Пред хората, които продължават да възстановяват пораженията върху домовете и земеделските си градини, той каза, че ако ГЕРБ управлява, всички засегнати места са щели да бъдат посетени от поне двама ресорни министри, които да съдействат за бързо оказване на помощ.

Има вариант Народното събрание да реши при такова бедствие подпомагането да е автоматично от специален фонд, а не всеки път да репетираме какво ще стане. И природните бедствия ще стават все по-чести, за съжаление. Хората очакват от нас да има решение на проблемите им, нищо друго не ги интересува, допълни Борисов.