На Курбан байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от каква религия и етнос е човекът, да подадат ръка на всички, които имат нужда, каза в интервю за БТА главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. Защото байрам е байрам за всички, подчерта той.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, се посочва в справочна справка на БТА. В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена "байрам намаз", в която участват само мъже, се отбелязва още в справката.

В дните на Курбан байрам се изпълнява и поклонението хадж в Мека, разказа д-р Мустафа Хаджи. Това е ибадет (богослужение), който е един от стълбовете на исляма. Думата "хадж" означава посещение, поясни главният мюфтия.

Всяка година на деветия ден от месец Зилхиддже хаджиите се събират на Арафат и отправят дуа (молитва), покайват се пред Аллах и искат опрощение, разказа той.

Първият ден на Курбан байрам е кулминацията на поклонението хадж. Хаджиите се завръщат от Арафат. Остават една вечер в Мюзделифе, след това се връщат на Мина. Замерят символично шейтана (сатаната) с камъни, колят курбани и излизат от "ихрам", поясни още той.

"Най-напред пожелавам войните, насилието навсякъде по света да спрат. Течащата кръв навсякъде да спре. Защото, както вече казахме, една от целите на курбана е да покажем, че човешкият живот е ценен", отправи като пожелание главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Аллах да бъде доволен от всички, да направи честит байрама на всички, да помага и напътства всички хора, пожела още главният мюфтия.

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни.

Румен Радев отбелязва още, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан Байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Тези дни символизират помирението и опрощението, желая мир и разбирателство на всички вас и вашите семейства. Това се казва в поздравлението на председателя на ДПС Делян Пеевски.