Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и прокурорът от вече закритата Специализирана прокуратура Дилян Деянов са с повдигнати обвинение от Софийската градска прокуратура по едно от делата, което се отнася за случая "8-те джуджета", съобщиха от държавното обвинение.

Деянов е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 18 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление. Предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години.

Петьо Еврото е търсен на известните в страната адреси. Не е открит и поради тази причина е обявен за общодържавно издирване. Спрямо него е постановена мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), бившият шеф на столичното следствие е бил привлечен в качеството на обвиняем за принуда. Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.