Малкият столичен ресторант"Осемте джуджета", сгушен в две тихи столични улички, нашумя преди около три години. Тогава разследване на Антикопуционния фанд (АКФ) излезе с твърдения, че на това място се извършва търговия с влияние в съдебната система. Дори повече - посочиха се факти, че там се организират изнудвания, уговарят се "разследвания - бухалки", решават се арести на хора, дори се крадат бизнеси с въздействие върху съдии от търговските колегии на Окръжните и Апелативните съдилища.

  • Казусът "Изамет"

Тогава нашумя и случаят с кражбата на асансьорния завод в Дупница "Изамет". Официално се твърдеше, че случаят е семеен спор между наследници. Пред медиите тогавашният собственик на групата "Изамет" Илия Златанов разказа как в Правителствена болница в присъствието на адвокати, Любена Петрова (тогава все още съпруга на Петър Петров) и нотариус Ивчева е бил принуден да подпише договор за прехвърляне на дружествените си дялове на родения през 1996 г. боксьор Кристиян Христов за сумата от 5000 лв., както и множество други документи. Кристиян Христов е шофьор и момче за всичко на Петьо Еврото.

  • Кой е Петьо Еврото

Ресторант "Осемте джуджета" се оказа собственост на Петър Петров, известен още като Петьо Еврото, бивш шеф на столичното следствие. Петров нашумя покрай разследването, завършило с оправдателната присъда за подкуп на бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. В мотивите си ВКС уличи Петър Петров в "провокация към подкуп" в случая с Цонев, Сантиров и Попов.

Въпреки че това е престъпление, през 2015 Висшия съдебен съвет позволи на Петров да напусне съдебната система, при това без дисциплинарно дело и без наказателно производство.

През годините аферата "Осемте джуджета" периодично влиза във фокуса на медийното внимание с действия по различни разследвания, свързани с баща и син Илия и Явор Златанови, които спорят помежду си за собствеността върху групата компании "Изамет".

  • Любена отвори кухнята на "Осемте джуджета"

Последната седмица "Осемте джуджета" отново влезе в новинарския поток. Този път, обаче ролите се смениха и кухнята на аферата беше открехната. С интервю пред АКФ излезе бившата съпруга на Петър Петров - Любена Павлова. Като пряк свидетел тя разказа, че в ресторант "Осемте джуджета" са се решавали десетки, дори стотици съдби.

Павлова определя схемата за търговия с влияние и изнудване, ръководена от бившия й съпруг, като "тържище на бъдеще" - кариерно, финансово и всякакво. Според нея влиянието на Петьо Еврото върху съдебната система било значително. Той можел да определя развитието на дела, преписки и човешки съдби чрез система за корумпиране и рекет на магистрати, потвърждава в интервюто си Павлова. Бившата съпруга на Еврото твърди още, че определени хора от съдебната система са били на "абонамент" в ресторанта на Петров, като освен заплатата от държавата, те са получавали и заплата от Петьо Еврото, нещо като "втори стълб", по думите на Павлова.

Едни взимали от Петров по 2000 лв., други по 5000, 10 000 или 20 000, твърди бившата съпруга. Сред посетителите на "Осемте джуджета" имало съдии, прокурори и следователи, както и полицаи. Павлова разказва още, че в ресторанта идвали и членове на ВСС - и на сегашния, и на предишния състав при това далеч не само, за да вечерят.

Според Павлова, "Осемте джуджета" е бил "единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш.". Според бившата съпруга на Петров, всички магистрати, които са идвали в ресторанта на Петьо Еврото, са били снимани и записвани. В интервюто си Павлова споменава само две имена - това на бившата градска прокурорка на София Емилия Русинова и на зам.-главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, когото сочи като много близък семеен приятел на Петър Петров.

Павлова твърди още, че заплашителното писмо, с което от главния прокурор е поискано да си подаде оставката, е било написано и изпратено именно от Петър Петров.

Бившият боксьор и сегашен формален собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов, изненадващо обяви, че дава пресконференция в БТА, за да разкаже пред журналисти, че го е страх от Любена Павлова, която го била "поръчала".

Преди да влезе в БТА, обаче Христов беше арестуван от ГДБОП, а по-късно му беше повдигнато обвинение за незаконно използване на специално техническо средство, с което е правил записи на разговори. Според разследващите именно Христов записвал разговорите на Петров с негови събеседници, включително магистрати. Задочно с обвинение за незаконно подслушване е и самият Петър Петров, който при полицейска акция изчезна и сега се издирва чрез Интерпол.