Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заяви при изслушването си от ВСС, че е жертва на казуса "Осемте джуджета", колкото и тези, които "загубиха бизнеса и здравето си".

По думите му този случай е ключов залог за по-нататъшната нормална работа на прокуратура. Този казус беше крит три години и от мен, научавах само от медиите какво става, но се надявам той да бъде изяснен, посочи Сарафов, цитиран от БТА.

Проверката във ВКП е започнала по публикации в медии на 24 юни 2020 година, възложена е на Марио Василев, който вече е пенсионер, посочи Сарафов и отбеляза, че този случай е бил използван от магистрати, за да може през институцията да разчистват сметки.

На 15 юли 2021 година главният прокурор е сложил резолюция, че е запознат и това значи, че е изпратено в архива и по този начин е сложен кръст на всички действия, обясни Сарафов.

Става дума за безпардонна употреба със спецпрокуратурата, използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси. Аз съм жертва на оперативното майсторство на Гешев, той ме покани на това място, за да бъдат разпространени снимки срещу мен, каза още Сарафов.

Пътят на прокуратурата минава напред, само ако се преодолее казусът "Осемте джуджета", иначе прокуратурата ще зацикли, каза още Сарафов.

Той посочи, че ще предостави на ВСС доклада от ревизията и показа на членовете на ВСС оригинал на резолюцията на Гешев, който изпраща документите към заместника си Красимира Филипова. Почти година по-късно обратен доклад стига до друг заместник на Гешев - Пламена Цветанова. Една година този доклад е стоял "на трупчета", каза Сарафов. Ако редовите прокурори са действали под разпореждане на свои началници, трябва да го кажат, защото иначе отговорността остава тяхна, посочи той.

Сарафов изрази надежда до десетина дни проверката да приключи и да има яснота.

Натрупаха се твърде много недостойни действия от страна на Гешев. Поведението му излезе от нормалното и стана нетърпимо, когато стана ясно, че механизмът за разследване на главния прокурор ще бъде приет, посочи Сарафов.

Всички сигнали по новия механизъм във ВКС срещу мен са инициирани от Гешев, каза още Сарафов пред членовете на ВСС.

Той допълни, че Гешев се ожесточил срещу него, когато изразил позицията си.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че за него е важно как се използва силата на закона, нарушени ли са професионални стандарти и Кодекса за етично поведение на магистратите. Има основания да се счита, че са нарушени и наказателноправни норми, отбеляза министър Славов.

В началото на дебата бе направено предложение дискусията да се проведе на закрити врата, но впоследствие то бе оттеглено.

Поканени за изслушване са временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Този казус буди сериозно обществено внимание вече три години, каза Анрей Янкулов, според когото това обсъждане е трябвало да се случи още преди време. Той допусна, че нарушения, които са се случвали по това дело, е възможно да има и по други разследвания - грубо нарушение на принципа на случайно разпределение на преписки, неясни резолюции кой прокурор коя преписка поема.

От подобни действия спецпрокуратурата е засегнато цялото общество, каза Янкулов и добави, че така се руши имиджа на прокуратурата и съдебната власт като цяло. Това не е единствената мрежа за неправомерно влияние в правосъдието, заяви той.