Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от Инспектората при Върховна касационна прокуратура по казуса  "Осемте джуджета". Тя установила "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Въпросната справка била изготвена още на 21 юли 2020 г. и била изпратена на вниманието на главния прокурор. Тя констатира, че "при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения". Причините за тях не можели да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на проверката в съответния отдел на ВКП, "но следва да получат своето адекватно санкциониране", пише в справката. 

От прокуратурата отбелязват, че въпреки тези и други констатации, които изискват предприемане на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020-ра, нито на по-късен етап.

По разпореждане на Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативната прокуратура в София да извърши проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Изпращането на документа във ВСС е по повод предстоящо заседание на Пленума утре, уточняват от прокуратурата. 

Миналата седмица министърът на правосъдието включи темите за натиск върху членове на ВСС, "Осемте джуджета" и спирането на избора на нов главен прокурор в следващото заседание на ВСС, което ще се състои на 6 юли 2023 г., припомня БТА.