Кметове са депозирали данни за корупционно престъпление в местната власт и в съдебната система. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която също е присъствала на разговора.

Милева обясни, че данните за корупционно престъпление, извършено от представител на съдебната система, касае случай, извършен от съдия.


Днес близо два часа главния прокурор Иван Гешев разговаря с над 20 представители от Сдружението на кметовете на малките населени места.

Още снимки вижте тук >>>

Милева не разкри подробности, защото сигналът още не е депозиран официално.

Кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на сдружението, обяви след срещата, че главният прокурор е поел ангажимент да говори с вътрешния министър и там, където няма видео наблюдение, да бъде поставено.

Стоянов е представил на главния прокурор и сигнал, свързан с мемориалния комплекс в Калофер.

Снимка: БТА

Той го е пращал на много институции, включително и на местните прокуратура и полиция, както и на специализираната прокуратура, но не е имало движение.

Кметът на шуменското село Мадара пък съобщи, че в събота ще има протест, защото селото иска да разполага със самостоятелен бюджет.

В момента дори за една химикалка той трябвало да моли на община Шумен.

Снимка: БТА

В хода на срещата кметовете на малки общини запознаха главния прокурор с множество сигнали за корупция, събирани през последните 7 месеца, по които сезираните органи на местно ниво не са предприели никакви действия.

"Решихме да запознаем главния прокурор, тъй като той ни е последна надежда и защото всички органи, които сме запознали с тези сигнали, са безучастни", заяви председателят на Сдружението на малките общини и кмет на Калофер Румен Стоянов.

Кметовете на кметства се жалваха и че финансиране по различни проекти е възпрепятствано избирателно от общини.

Според главния прокурор Иван Гешев проблемът с корупцията наистина е проблем с местната власт.

Снимка: БТА

"Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време, за нас е добре да имаме взаимодействие на местно ниво, затова съм насърчил местните прокурори да работят с вас", заяви Гешев.

Според Иван Гешев добрата координация между прокуратурата, местната власт и МВР е факторът, който ще доведе до позитивните резултати в борбата с битовата престъпност.