Софийският градски съд не даде ход на разпоредителното заседание по делото за катастрофата, при която изгуби живота си 15-годишният Филип Арсов. Причината е, че Нацко Дойчев, адвокат на близките на загиналото момче, не може да присъства днес на заседанието поради служебна ангажираност, предаде БТА.

Делото бе отложено и насрочено за 23 май. Съдът определи адвокат Дойчев да докаже служебната си ангажираност в Окръжен съд - Стара Загора.

Подсъдимият Петър Тодоров дойде в залата с адвоката си Капка Гергинова. След първоначалното му задържане на него му бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Прокуратурата и защитата на Тодоров подкрепиха молбата на близките делото да се отложи поради отсъствието на адвоката им, който трябва да ги представлява в съда.

Пред медиите адвокат Гергинова коментира, че има пороци по делото срещу клиента ѝ. Тя посочи, че според нея правната квалификация по отношение на това, че престъплението е извършено умишлено, не е правилна. По думите ѝ Тодоров дълбоко страда за това, което се е случило.

Майката на загиналото момче Николина Петкова посочи, че от всичко се вижда, че престъплението е извършено с умисъл. Тя добави, че очаква делото да бъде дълго и ужасно. Петкова изрази надежда обществото ни да се събуди, за да няма повече почернени родители.

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември м.г. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил "Мерцедес". Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертиза мъжът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението в участъка, където разрешената скорост е 30 километра в час. Пред свидетел по делото шофьорът признал също, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

Снимка: БТА

Преди заседанието граждани и близки на загиналото момче се събраха пред Съдебната палата в столицата. Някои от тях държаха плакати, на които пишеше: "Безопасността на пътя да стане държавна политика" и "За пътните убийства - доживотен затвор". Близки на загиналото момче поставиха и цветя на мястото, където то загина - на ул. "Ген. Гурко" и "Шишман", като пуснаха бели гълъби.

Снимка: БТА