Бургаският апелативен съд отмени определение на Ямболския окръжен съд и постанови мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 000 лв. спрямо Григор Г. и Стойко К. Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група, ръководена от Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол.

Те бяха задържани в началото на тази седмица, след разследване за изнудване на собственици на катастрофирали превозни средства. Групата, по данни на МВР, действала в периода октомври 2021 - април 2024 г.

Апелативният съд е приел, че са налице данни за противоправно поведение от страна на обвиняемите, но наличните по досъдебното производство доказателства не са достатъчни за да обосноват, задържане под стража. Липсват доказателства и за реално поведение, насочено към укриване или извършване на друго престъпление. Според въззивната инстанция целта на мерките за неотклонение, може да бъде постигната в достатъчна степен и с по-лека мярка за неотклонение за всеки от тях.

Апелативният съд е констатирал, че адекватна на повдигнатите обвинения, събраните доказателства и самите обвиняеми, се явява мярката за неотклонение "парична гаранция" за всеки от тях.

Тъй като по делото са приложени материали, събрани със специални разузнавателни средства, съдебното заседание се проведе при закрити врата.

Според информирани източници прокурор вече е предявил обвинението на Динко Вълев, като лидер на престъпната структура. Това е станало в една от бургаските болници, в които "ловецът на мигранти" се лекува от близо седмица.