Като цяло, когато една международна организация обсъжда плановете си за разширяване на членския състав, а не по-съществени точки от дневния ред, това е знак за група, която няма ясна мисия и посока. Това със сигурност важи за БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Но сегашната дискусия в рамките на организацията за това дали и колко агресивно да се разширява подчертава и различията в начина, по който настоящите й членове гледат както на ползите, които получават от БРИКС, така и на бъдещата си роля в международната общност, пише анализаторът Джеймс Босуърт в World Politics Review.

Акронимът "БРИК" е създаден през 2001 г. от Джим О'Нийл, финансов анализатор в Goldman Sachs, за да обозначи четирите държави, които според него най-вероятно ще преживеят икономически бум през следващите десетилетия: Бразилия, Русия, Индия и Китай. Като пример за аналитична рамка, която формира реалността, използването на съкращението доведе до поредица от ad hoc срещи на високопоставени служители от четирите държави, чиято кулминация беше срещата на върха на лидерите през 2009 г. През следващата година те официално създадоха организацията БРИК като форум, в който могат да си сътрудничат за изграждане на алтернативни политически и финансови структури, които не са доминирани от САЩ или Европа. Южна Африка се присъедини официално през 2010 г., превръщайки БРИК в БРИКС, и членството в организацията остана стабилно - и с удобна абревиатура - до тази година.

В свят, в който има твърде много международни организации, повечето от които не правят почти нищо, БРИКС се отличава с няколко неща, които липсват на другите организации. Първо, тя се радва на постоянното присъствие и участие на висшите ръководители на всяка страна. Второ, организацията получава сравнително голямо медийно внимание при всяка своя среща, което е равностойно на това на Г-20 или АСЕАН. Трето, организацията разполага с пари. Банката за развитие на БРИКС предлага заеми на развиващите се страни, а резервното споразумение на организацията може да подкрепи валути, изправени пред ликвидни кризи.

Въпреки че страните членки на БРИКС изглеждат много приятелски настроени една към друга, мненията им по въпроса за разширяването на организацията се разминават.

За Китай разширяването е не просто добавяне на маса, а на първо място включване в нея на държави, чието виждане за глобалния ред съвпада с неговото, и последващо използване на организацията за оспорване на лидерството на САЩ на световно равнище.

Москва също иска да води агресивна политика на разширяване, тъй като руският президент Владимир Путин има остра нужда от приятели.

Индия, от друга страна, е по-сдържана по отношение на разширяването, особено що се отнася държави, които се възприемат като съюзници на Китай, което подчертава опасенията й от нарастващото господство на Пекин в организацията. Индия няма интерес да разглежда БРИКС като антиамериканска платформа и също така не иска да играе втора цигулка след Китай в организацията. За Индия всяко разширяване трябва да бъде предпазливо, за да се запази балансът на силите и да не се даде на Китай предимство да доминира в БРИКС в бъдеще.

За Южна Африка, която е геополитически най-слабата от петте настоящи членки, БРИКС е стимул за развитие и Претория не иска да изгуби ползите, които извлича от членството си в организацията. Въпреки че номинално подкрепя разширяването, Южна Африка има интерес БРИКС да остане малка, за да не отслаби влиянието си в нея, особено когато става въпрос да е ключов представител на Африка.

Бразилският президент Лула да Силва исторически винаги се е стремил към създаването на алтернативни на САЩ и Европа институции като част от собствената си визия за многополюсен световен ред. Въпреки това, въз основа на практически съображения и реалистични сметки, позицията на Бразилия сега е по-близка до тази на Южна Африка. Бразилия извлича големи ползи от сегашния състав на БРИКС, който ѝ осигурява привилегирован редовен двустранен достъп до Китай и Индия и ѝ позволява да действа като ключов южноамерикански събеседник на тези азиатски суперсили. Ако в БРИКС бъдат приети и други държави, ролята на Бразилия ще се размие.

Включването на Аржентина и Венецуела в блока ще принуди БРИКС да изразходва ценно време, енергия и ресурси за решаване на икономическите проблеми на тези страни, вместо за по-активна и положителна стратегия за развитие, върху която Бразилия би искала да се съсредоточи.

Въпреки опасенията на Индия, Южна Африка и Бразилия, изглежда вероятно влиянието на Китай да надделее и БРИКС да се разшири. За Бразилия, Индия и Южна Африка приоритет ще бъде да се уверят, че новите членове не са просто съюзници на Китай или приятели на Путин, а допринасят за тяхната визия за алтернативно глобално управление. Те също така ще искат да гарантират, че самите те няма да загубят влиянието си в полза на новите държави, смята авторът.