Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) трябва да засилят сътрудничеството с държави извън обединението, за да могат успешно да отговорят на предизвикателствата пред икономиките си, свързани с растежа. Това заяви китайският президент Си Цзинпин при откриването на Деловия форум на БРИКС в град Сямън, Китай.

Той предхожда срещата на върха на петорката, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Сега мнозина, виждайки колебанията в растежа на нововъзникващите пазарни икономики, си правят извода, че БРИКС отслабва. С оглед на тежката и сложна външна обстановка страните от БРИКС неизбежно ще се сблъскат с трудности, но същевременно никога не трябва да губят увереност в бъдещето, затова и не се променя техният потенциал и тенденция към развитие", отбеляза Си Цзинпин.

Сред начините за преодоляване на икономическите трудности китайският президент определи разширяване на сътрудничеството със страни, които не влизат в обединението.

"Трябва да се разширят сферите на сътрудничество на БРИКС, да се насърчи моделът на сътрудничество "БРИКС плюс", както и да се създаде отворена и многополюсна мрежа от партньори", каза той.

Си Цзинпин посочи, че една от целите на предстоящата среща на върха на БРИКС е и решаването на конкретни задачи.

"Поканихме лидерите на петте страни, които не влизат в БРИКС (Тайланд, Мексико, Египет, Гвинея и Таджикистан, уточни Ройтерс), за да обсъдим международното сътрудничество и сътрудничеството Юг-Юг, както и постигането на целите на ООН за устойчиво развитие 2030."

В Сямън пристигна руският президент Владимир Путин и според програмата на форума той ще се срещне до края на деня със Си Цзинпин.

Освен участието в общите заседания форума, които ще бъдат на 4 и 5 септември, Путин има предвидени двустранни срещи с индийския премиер Нарендра Моди, с президента на РЮА Джейкъб Зума, президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с премиера на Тайланд Прают Чан-оча и с президента на Мексико Енрике Пеня Нието.