Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е помолил Кремъл да изпрати на срещата на върха на БРИКС руския външен министър Сергей Лавров вместо Владимир Путин, заяви в петък вицепрезидентът на Република Южна Африка Пол Машатиле пред местното издание Mail&Guardian.

По думите му руската страна е отхвърлила идеята и в момента се водят разговори за формата на участие на Путин, за когото Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест.

Като страна членка на Международния наказателен съд Южна Африка е длъжна да арестува Путин, ако той пътува за срещата на върха, която може да бъде първото голямо международно събитие на руския президент след началото на войната. "Осъзнаваме, че сме обвързани с Римския статут (основният документ, уреждащ дейността на МНС)", - Но не можем да поканим някого и след това да го арестуваме. Можете да разберете дилемата ни. Ще се радваме, ако той (Путин) не дойде", е заявил Машатил.

В опит да излязат от ситуацията южноафриканските власти предложиха да преместят срещата на върха в Китай, но получиха отказ от Индия и Бразилия. Идеята за провеждане на събитието във виртуален формат не допадна на четири членки на БРИКС.

Срещата на върха на БРИКС е насрочена за 22-24 август в Йоханесбург. Владимир Путин е официално поканен на нея. Трудността на участието му обаче се дължи на факта, че през март тази година Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му (Южна Африка е страна по МНС). Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви днес, че форматът на участието на Путин в срещата на върха все още не е определен.

Лидерите на страните от БРИКС ще обсъдят нахлуването на Русия в Украйна на срещата на върха следващия месец, тъй като Южна Африка поема инициативата за прекратяване на конфликта, пише Bloomberg. Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е провел разговор със Зеленски в четвъртък. Разговорът е бил съсредоточен върху плана за урегулиране и "освобождаването на децата". Ключов въпрос е дали Путин ще присъства лично на срещата.

На фона на продължаващите спекулации дали руският президент Владимир Путин ще присъства на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), президентът Сирил Рамафоса заяви, че събитието ще продължи и ще се проведе лично, пише южноафриканското издание Eyewitness News. Рамафоса съобщи това на срещата на Бизнес съвета на БРИКС в Сандтън в четвъртък вечерта. Най-малко 22 държавни глави вече са потвърдили участието си в срещата на върха в Йоханесбург.