Президентът на Русия Владимир Путин ще участва в срещата на върха на БРИКС посредством видеоконферентна връзка, обяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът Путин взе решение да се включи в срещата на БРИКС във формата на видеоконферентна връзка. Това ще бъде едно пълноценно участие", заяви прессекретарят на руския държавен глава.

Песков потвърди, че на място на срещата в Йоханесбург (РЮА) Русия ще бъде представлявана от външния си министър Сергей Лавров. 

През последните три години срещите на БРИКС бяха виртуални и тази трябваше да бъде първата, която не е онлайн. От РЮА даваха сигнали, че Путин ще присъства лично и дори Рамафоса попита Международния наказателен съд, дали може да не арестува руския президент, защото подобен арест би означавал война между Русия и РЮА.

Песков опроверга твърденията, че Русия е дала на южноафриканския президент Сирил Рамапоса да разбере, че евентуален арест на руския президент Владимир Путин по заповед на Международния наказателен съд (МНС) на срещата на върха на БРИКС ще бъде равнозначен на обявяване на война.

"Не, за това не е ставало въпрос. Никой на никого нищо не е давал да разбере. В този свят абсолютно на всички е ясно какво означава опит за посегателство срещу руския държавен глава. Ето защо нищо тук на никого не е нужно да се обяснява", каза Песков.

В групата на държавите с влияние върху световната икономика БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (абревиатурата е от първите букви на латиница на всяка държава - бел. ред.). Срещата на върха в Йоханесбург е насрочена за 22-24 август.