Исторически мост в Ротердам няма да бъде демонтиран, за да мине гигантска яхта, построена за основателя на "Амазон" Джеф Безос, съобщи ДПА.

Корабостроителят "Oceanco", който през февруари обяви, че ще поиска от кметството разрешение за демонтиране на моста Конингсхафебрух, е уведомил местните власти, че няма да внесе искане за това след ожесточените обществени критики, каза за ДПА говорител на общината.

Плановете да се демонтира част от почти стогодишния мост, за да премине луксозната тримачтова яхта, разяриха жителите на Ротердам и в социалните медии се появиха призиви яхтата да бъде обстрелвана с развалени яйца при преминаването й.

Във вторник местният вестник "Трау" съобщи, че корабостроителницата се опасява от вандализъм и затова се е отказала от преминаването на яхтата под моста.

От компанията не се отзоваха на запитванията за коментар и не е ясно по какъв начин и на какъв етап на готовност яхтата ще стигне до морето.

Британският в."Дейли мейл" писа преди месеци, че 127-метровият плавателен съд на Безос ще бъде най-голямата яхта в света.

Снимка: iStock by Getty Images

Тя трябваше да бъде готова това лято и да излезе в открито море, но няма да може да мине под издигащия се на 46 метра исторически мост, известен като "Де Хеф". Той е построен през 1878 г. и е възстановен след бомбардировките през 1940 г. по време на Втората световна война.