Украйна е подала молба за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това съобщи в Telegram украинският премиер Денис Шмигал. Според него членството в ОИСР е "един от крайъгълните камъни за успешното възстановяване и развитие" на държавата.

"Символно е, че това се случи по време на дискусията за практическото прилагане на Плана за възстановяване на Украйна в рамките на конференцията в Лугано", пише Шмигал.

По думите му бъдещата работа по възстановяването и присъединяването на Украйна към ЕС, чието начало беше подкрепено от всички държави-членки на ЕС, ще се основава на завършването на структурните реформи в Украйна - "област, в която подкрепата на ОИСР е от основно значение".

"Украйна споделя всички цели и ценности на Организацията и се стреми да се присъедини към нея възможно най-скоро. Членството на Украйна в ОИСР е един от крайъгълните камъни за успешното възстановяване и развитие на Украйна", обясни украинският премиер.

"Надяваме се, че Съветът на ОИСР ще разгледа този документ, за да можем да се присъединим възможно най-скоро. Обединени в защитата — обединени във възстановяването", написа още Шмигал.

ОИСР, чието седалище е в Париж, обединява страни, които са отдадени на демокрацията и пазарното стопанство, допълва ДПА.

Освен силни икономики като Германия, САЩ и Япония там членуват и страни с нововъзникващи пазари като Мексико и Чили.

Още преди руската инвазия Украйна беше смятана за една от най-бедните страни в Европа по доходи на глава от населението.