В Букурещ ще бъде организиран "ваксинационен маратон" в уикенда от 7 до 9 май, по време на който хората ще могат да се ваксинират без предварително записване, представяйки само личната си карта, съобщава телевизия Диджи24.

Властите са избрали две места за провеждане на "маратона" - Националната библиотека и Палатната зала, където ще имат възможност да се ваксинират над 10 000 души.

Координаторът на националния ваксинационен комитет д-р Валериу Георгица уточни, че всеки може да отиде да се ваксинира само с личната си карта. "Бихме искали най-вече хора от уязвимите категории, които не са успели да си насрочат ваксинация чрез платформата", добави той.

По думите му "най-вероятно" имунизациите ще се извършват с ваксината на Пфайзер/Бионтех, като съществува вариант да се използва и тази на Джонсън и Джонсън.

Георгица посочи, че се очаква подобни "маратони" да бъдат организирани след това и в други големи градове като Търгу Муреш, Клуж-Напока, Яш, Крайова и други.

Първият "ваксинационен маратон" се състоя през изминалия уикенд в западния град Тимишоара. Според изданието "Тимиш Онлайн" в трите дни и нощи от 23 до 25 април са се ваксинирали 6700 души.

"Безпрецедентната кампания на медиците от Тимишоара се оказа успешна, макар и да не постигна целта на организаторите" за над 10 000 ваксинирани, отбелязва изданието. Денонощната ваксинация се проведе в Регионалния бизнес център в Тимишоара с участието на над 500 доброволци.

Румъния премина снощи прага от 3 милиона ваксинирани срещу КОВИД-19, съобщава сайтът Зиаре. Досега са приложени 4 832 203 дози ваксина на 3 037 698 души, от които 1 243 193 са получили една доза, а 1 794 505 - и двете дози