Кипър обяви двуседмичен локдаун от днес и изтегли по-рано нощния полицейски час в опит да овладее нарастването на случаите на коронавирусна инфекция. Гърция също удължи ограничителните мерки срещу коронавируса, което доведе до вълна от отказани резервации на туристи за Великденските празници, защото остава в сила забраната за пътуване между областите.

Кипър в двуседмичен локдаун от днес

Остров Кипър в Източното Средиземноморие се сблъска със скок на новозаразените миналия месец, което засили натиска върху здравната му система. От март 2020 г. Кипър е регистрирал 59 792 случая на КОВИД-19 и 296 смъртни случая, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Новият локдаун влиза в сила от днес и ще продължи до 9 май, съобщи здравният министър Константинос Йоану. Нощният полицейски час вече ще започва в 21.00 часа (спрямо 23.00 досега) и ще продължава до 5.00 часа сутринта.

Хората, които нямат разрешение да се придвижват до местоработата си, ще могат да излизат само един път дневно след изпращане на текстово съобщение. Излизане с цел ваксинация срещу КОВИД-19 не изисква изпращането на съобщение, посочва в. "Сайпръс мейл".

Изключение от ограничителните мерки ще има само за 1 май (Велика събота), когато ще бъде разрешено на ограничен брой хора да присъстват на служби на православната църква.

В нощта на Възкресение полицейският час ще започне от 1.00 часа на 2 май, за да се даде възможност на вярващите да участват в религиозните служби по повод празника. Във всички останали дни църковните служби ще се провеждат без присъствието на богомолци.

Религиозни церемонии като сватби, кръщенета, погребения, ще се провеждат с присъствието на не повече от 10 души.

Ресторантите, кафенетата, баровете, фризьорските салони, фитнес центровете и театрите са затворени, както и магазините за нехранителни стоки. Заведенията за хранене могат да предлагат само храна за вкъщи.

Забранени са всякакви събирания на хора или обществени събития както на открито, така и на закрито.

Само на Великден, 2 май, се разрешава присъствието на членове на до две семейства в едно жилище, като общият брой на хората не трябва да надвишава 10 души, включително малолетните.

В деня на Великден се разрешава изпращането на две текстови съобщения за излизане извън дома.

Падат резервациите по Великден в Гърция

До 3 май се запазват ограничителните мерки за влизане в Гърция. Изисква се отрицателен PCR тест дори и за деца над 5-годишнавъзраст. Сертификатът за ваксиниране трябва да е издаден от публичен орган на английски език, съобщиха от министерството на външните работи.

Гражданите на Европейския съюз не се поставят под карантина.

От днес гръцките власти позволиха влизане на руски туристи и на летищата по островите. Слаб обаче е туристическият интерес за Великденските празници поради запазените ограничения за пътуване между областите, вечерен час, затворени заведения, коментират собственици на хотели, предаде БНР.

На изходните връзки на градовете има полицейски екипи, които проверяват причината за пътуване. Глобяват и връщат пътници, нарушили забраната. От днес всички държавни служители отиват на работа след отрицателен тест за коронавирус.