Министерство на здравеопазването и УНИЦЕФ България стартираха информационна кампания за ползите от ваксините, съобщиха от здравното ведомство на 1 април. 

"На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, съвсем не на шега, стартират информационна кампания за ползата от ваксините", съобщиха от ведомството на Христо Хинков. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да се разкаже защо ваксините са важни, допълват от министерството.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст, сочат данните на МЗ. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит тип Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) - 96,5% (46 727 новородени).

Представително проучване на министерството и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

"Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя" е посланието, отправено чрез анимирания герой "Плюс мен", носещ името на обновения специализиран сайт на министерството - plusmen.bg, пуснат през септември миналата година.

На сайта на министерството се припомня и кога се извършват задължителни имунизации и реимунизации. Всички лични лекари, които следят новоредени, също би следвало да разполагат с тази информация и да следят за редовното поставяне на ваксини. 

През февруари Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили в световен мащаб. В същия месец бе обявено и че у нас се наблюдава бум на заразените с коклюш - за месец и половина официално потвърдените случаи бяха девет, докато за цялата 2023 година те са били 26.

"Данните за извършените имунизации срещу морбили, паротит и рубеола показват незадоволително ниво на имунизационния обхват, което поставя в риск поддържането на елиминация на морбили и рубеола", се казва в Анализ на НЦЗПБО за изпълнението на дейностите по имунопрофилактика в България от преди две години.