Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола.

Става въпрос за дете на 4 г. от София, съобщиха от СРЗИ пред БНТ.

Детето е било имунизирано срещу болестта с първата ваксина, която се поставя на 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст.

От Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, съобщиха от сайта "Плюс мен", създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините. Причинител на заболяването е морбилният вирус - Morbillivirus morbillorum. Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Морбили е една от най-заразните болести. При 30% от заболелите се докладват усложнения - възпаление на средното ухо, круп, пневмония и диария.

В началото на годината Световната здравна организация предупреди за надигаща се вълна от морбили в Европа. Старият континент регистрира 30 пъти повече случаи на морбили (дребна шарка) между януари и октомври 2023 г., отколкото през 2022 г.

През 2023 г. е регистриран един случай на морбили в страната. Последният взрив от инфекцията у нас беше регистриран през 2019 г., когато е имало 1231 случая на заболели, сочат данните на здравното министерство.

Над 12 хиляди деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили. Данните са за минилата година - обхватът на ваксинирани с първи прием срещу морбили е 91,6%, а с втори прием - 87,4%, сочи анализ на кампанията "Плюсмен", инициирана от Министерство на здравеопазването.

Инфекцията може да бъде елиминирана чрез ваксинация, но за целта е необходимо да бъде постигнато над 95% ваксинално покритие на подлежащите лица. Около 93% от имунизираните с една доза ваксина срещу морбили изграждат защитен имунитет. Ако ваксината е правилно поставена и е довела до изграждане на антитела, тя осигурява пожизнен имунитет при повечето здрави лица. След прилагане на втора доза 95% от лицата, които не са изградили имунитет след първата доза, вече са защитени. По тази причина ваксинирането с две дози срещу морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни програми, категорични са експертите. В България първият прием на ваксината е на 13-месечна възраст, а вторият - при навършване на 12 години.

Практиката за двудозова ваксина е въведена през 1992 година.Това води до 15-годишен период, в който се отчита ниска заболеваемост и пълно прекъсване на разпространението на морбили.

Три случая на денга

От началото на годината в страната са регистрирани  и три случая на денга, съобщиха на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За същия период през изминалата година не са регистрирани такива случаи.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни хора. Клинично вирусната инфекция денга протича с фебрилитет, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене, посочиха от Центъра.