Пътнически самолет Airbus A320 на Уралските авиолинии кацна аварийно на житно поле в Убински район на Новосибирска област тази сутрин, предаде ТАСС.

Инцидентът е станал в 09:44 ч. (в 5:44 ч.българско време). На борда е имало 159 пътници и 6-членен екипаж.  Самолетът е кацнал на избрана от въздуха площадка близо до село Каменка (на около 180 км от Новосибирск).

Екипажът е успял да запази живота на всички пасажери, сред които е имало и 23 деца, съобщи новосибирският губернатор Андрей Травинко в Telegram.

Оказана е медицинска помощ на няколко пътника заради високо кръвно и пристъп на бронхиална астма, други двама са изпратени на рентгенова снимка с предварителна диагноза натъртване.

Самолетът е летял по маршрута Сочи - Омск. Екипажът на машината подал сигнал за тревога и поискал кацане на летище Новосибирск поради факта, че там има необходима база за ремонт. След като се оказало че има проблеми с хидравликата и спирачките може ще се повредят при кацане на аварийнато летище, екипажът решил да приземи машината извън летището.

Фюзелажът на самолета не е разрушен, не е имало пожар и хората са евакуирани самостоятелно по стълби.

На мястото на кацането работят спасители и следствени органи. Прокуратурата разследва аварийното кацане.  Следственият комитет образува дело за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

В културния център на село Убинское е организиран център за временно настаняване на пътници. За организиране на помощ от Омск е изпратен самолет за търсене и спасяване Ан-26 със спасители от Федералната агенция за въздушен транспорт. Изпратени са и автобуси в района на Каменка за организиране на транспорт до Новосибирск. 

"Самолетът ще бъде възстановен и ще продължи да лети",  каза пред репортери генералният директор на Уралските авиолинии Сергей Скуратов.

Самолетът е в експлоатация от пролетта на 2004 г., сертификатът му за летателна годност изтича през 2024 г. Авиокомпанията също разследва обстоятелствата на инцидента. Федералната агенция за въздушен транспорт е сформирала комисия за разследване на причините за инцидента.

"Ние ще възстановим самолета. Той не е счупен", каза той. "Евакуацията на аварийния самолет, каза той, ще отнеме поне месец". Той обаче не уточни как самолетът ще бъде транспортиран от мястото на кацане. Скуратов отбеляза, че в световната практика са регистрирани случаи на превоз на такива самолети.

По думите му една от хидравличните системи на борда е отказала, като уточни, че те са общо три. По думите му всички самолети на Уралските авиолинии преминават планов ремонт и всички резервни части на самолета са сертифицирани.

Генералният директор каза още, че няма визуални повреди по самолета, а само по колесника.

"Първото нещо, което центърът за поддръжка направи за този самолет, беше да проследи всички видове работи, които са извършени по него. Всичко е наред. Нормален "боен" работещ самолет, който някога купихме в САЩ", отбеляза ръководителят на компанията.

Ръководителят на превозвача подчерта, че екипажът е отстранен от полети до края на разследването на инцидента, като добави, че въпросът за държавните награди на екипажа на самолета трябва да бъде повдигнат след приключване на разследването.

Всички пътници на аварийния самолет ще получат плащания от 100 хиляди рубли. Куратов добави, че програмата за полетище трябва да бъде намалена, но компанията ще се справи.

"За съжаление летателната програма ще трябва да бъде съкратена. Добре е, че предстои зимен период. Ще бъде малко по-лесно. Сега ще анализираме летателната програма. Но определено ще се справим", каза той

След нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 г., Съединените щати, Европейският съюз и няколко други държави наложиха ограничения върху полетите на руски авиокомпании. Европейският съюз също забрани износа за Русия на стоки и технологии, използвани в авиационния и космическия сектор. През декември 2022 г. руското правителство разреши премахването на резервни части от някои самолети за ремонт на други, както и инсталирането на неоригинални чужди части на чуждестранни самолети, останали в Руската федерация.  През февруари руските въздушни превозвачи поискаха от регулаторите да разрешат в изключителни случаи увеличаване на интервалите на обслужване за западни самолети.

Днешният инцидент не е първо кацане в нива на пътнически самолет на авиокомпанията. Такъв случай с щастлив край имаше и през 2019 г., когато екипажът преземи пътнически самолет в царевична нива край Москва.