Има опасения, че хиляди хора са загинали в Либия, след като бурята "Даниел" донесе толкова много дъжд в североизточната част на страната, че два язовира се срутиха в един регион, помитайки цели квартали в морето, съобщава CNN.

Повече от 2000 души са загинали и около 6000 са изчезнали в тежко засегнатия град Дерна, където два язовира се срутиха под натиска на наводнението, според Ахмед Мисмари, говорител на базираната в източната част на Либийската национална армия (ЛНА).

"В резултат на това бяха разрушени три моста. Течащата вода отнесе цели квартали, като в крайна сметка ги изхвърли в морето", заяви той.

Вижте снимки >>

CNN не успя да провери независимо броя на смъртните случаи и Мисмари не даде източник за броя на загиналите и изчезналите. Червеният полумесец в Бенгази по-рано изчисли, че 150 до 250 души са мъртви в Дерна.

Снимка: АР/БТА

Ръководителят на службата за спешна помощ и линейка на Либия Осама Али заяви, че след срутването на язовира "цялата вода се е насочила към район близо до Дерна, който е планински крайбрежен район".

Домовете в долините бяха отнесени от силни кални течения, носещи превозни средства и отломки, добави той. Телефонните линии в града също са прекъснати, което усложнява спасителните усилия, като работниците не могат да влязат в Дерна поради тежките разрушения.

Снимка: АР/БТА

Али посочи, че властите не са предвидили мащаба на бедствието.

"Метеорологичните условия не бяха проучени добре, нивата на морската вода и валежите [не бяха проучени], скоростта на вятъра, нямаше евакуация на семейства, които биха могли да бъдат на пътя на бурята и в долините", заяви Али.

Снимка: АР/БТА

Мисмари, говорителят на ЛНА, каза, че наводненията са засегнали няколко града, включително Ал-Байда, Ал-Мардж, Тобрук, Такенис, Ал-Баяда и Батах, както и източното крайбрежие чак до Бенгази: "Безпрецедентни наводнения."

Снимка: АР/БТА

Либия, страна с население от шест милиона души, е разделена между враждуващи фракции от 2014 г. след подкрепения от НАТО бунт през 2011 г. срещу Муамар Кадафи.

Ръководителят на правителството на Либия, подкрепяно от източния парламент, Осама Хамад, описа ситуацията като "катастрофална и безпрецедентна", според доклад на държавната новинарска организация Либийска новинарска агенция (LANA).

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения от дъжд, причинени от силна буря, показват видеоклипове, споделени от Медицинския център на Байда във Фейсбук.

Снимка: АР/БТА

"Организацията на обединените нации в Либия следи отблизо извънредната ситуация, причинена от тежките метеорологични условия в източния регион на страната", заявиха от мисията на ООН за подкрепа в Либия в публикация в X.

Няколко държави изпратиха своите съболезнования и предложиха помощ на Либия, докато спасителните екипи се борят да намерят оцелели под отломките и развалините.

Турция ще изпрати три самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ в Либия, съобщи турското външно министерство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в профила си в социалната мрежа "Екс", че страната му ще изпрати в Либия 168 спасители, две специализирани превозни средства и две спасителни лодки.  Освен самолетите, които ще отлетят за Бенгази тази сутрин, ще бъдат натоварени със стотици палатки, генератори, храна, дрехи и санитарни продукти.

Посолството на САЩ в Либия заяви в X, че е в "близък контакт с ООН и с властите в Либия, за да определи колко бързо можем да окажем помощ там, където е най-необходима".

Президентът на Обединените арабски емирства Зайед Ал Нахаян нареди изпращането на помощ и екипи за търсене и спасяване, като същевременно поднесе своите съболезнования на засегнатите от катастрофата, съобщи държавната информационна агенция.

Президентът на Египет Абдел-Фатах Ел-Сиси също изрази съболезнованията си на Либия. "Желая бързо възстановяване на ранените и се надявам, че кризата ще отмине бързо с либийците, застанали заедно в единство", заяви Сиси в изявление в социалните медии.

Дъждът през уикенда е резултат от останките от много силна система с ниско налягане, която беше официално наречена буря Даниел от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа.

Бурята донесе катастрофални наводнения и в Гърция миналата седмица, преди да се премести в Средиземно море и да се развие в подобен на тропически циклон. Тези системи могат да доведат до опасни условия в Средиземно море и крайбрежните страни, подобни на тропически бури и урагани в Атлантическия океан или тайфуни в Тихия океан.

Останките от бурята засягат Северна Либия и бавно ще се насочват на изток към Северен Египет. Валежите през следващите два дни може да достигнат 50 мм - този регион е средно под 10 мм за целия септември.