Руският президент Владимир Путин нарече грешка решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин говори на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток.

"Това беше грешка", заяви той, отговаряйки на въпрос, свързан с възприемането на Русия като колониална сила заради изпращането на войски в Будапеща през 1956 г. и Прага през 1968 г. Унгарското въстание е потушено от съветските сили и много хора загиват в Будапеща. На Пражката пролет е сложен край, когато съветските войски нахлуват в Чехословакия.

"Русия никога и никъде не е била колонизатор, за разлика от западните страни -  каза Путин. - Сътрудничеството ни винаги е било изграждано на равноправна основа или с желание за помощ и подкрепа"

През 2022 г. руският президент изпрати десетки хиляди военни в Украйна, започвайки най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Владимир Путин нарече днес Аркадий Волож, един от създателите на компанията "Яндекс", "талантлив човек", който има правото да изразява мнението си. Той направи този коментар, след като миналия месец Волож осъди "варварската" инвазия в Украйна.

Президентът увери, че няма да има деприватизации на компании в Русия. По думите му фактът, че прокуратурата работи активно по определени направления, по отделни дружества, не е свързан с никакви решения за отнемане на собственост.

Путин отбеляза, че руският главен прокурор Игор Краснов знае неговата позиция. Краснов, който седеше в залата, кимна няколко пъти в отговор.

Владимир Путин каза, че е по-безопасно и по-добре да се инвестира капитал в Русия и призова бизнесмените да не стъпват на едно и също гребло със средствата си в чужбина.

"С вас виждаме как през последните години се промени и продължава да се променя световната икономика, включително и поради факта, че някои страни, на първо място западните, разбира се, собственоръчно разрушават системата на финансовите, търговските и икономическите връзки, която самите те създадоха и изградиха в много отношения", каза президентът, цитиран от ТАСС.

По думите му се ражда нов модел на отношения и интеграция, който вече не обслужва само Запада, а е за цялото човечество, за целия функциониращ и развиващ се многополюсен свят.

Според него Западът се опитва да възпре Китай, но ще се провали, а руско-китайските отношения са на безпрецедентно ниво. Путин каза още, че не очаква значителни промени в отношенията между Русия и САЩ, независимо кой ще бъде следващият американски президент. Руският лидер отбеляза, че мотивите за съдебните дела срещу бившия държавен глава Доналд Тръмп са политически и показват колко "гнила" е американската политическа система.

По повод спирането на войната в Украйна, Путин заяви, че отмяната на указа в Украйна за забрана на преговорите с Русия може да бъде първата стъпка към диалог.

"Ако САЩ смятат, че Украйна е готова за преговори, тогава нека отменят указа на президента на Украйна, който забранява преговорите, президентът също издаде указ - забрани на себе си и на всички останали да преговарят. Тук Блинкен казва, че са готови. Добре, нека първо се отмени този указ, това е първата стъпка", каза държавният глава на Русия, отговаряйки на въпроси на пленарната сесия на Източния икономически форум.

Русия не може да спре военните действия, ако врагът води контранастъпление, каза още Путин.

"От много страни тези хора, с които общуваме, които действат или биха искали да действат като посредници, ми казват: "Готови ли сте да спрете враждебните действия?" Но как можем да спрем враждебните действия, ако другата страна извършва контраофанзива? Какво да правим? Те ще контраатакуват и ние ще кажем: "И ние спираме." Ние не сме троцкисти: "движението е всичко, крайната цел е нищо." Това е лоша теория", каза Путин.

Руският президент отбеляза, че украинските власти хвърлят бойци в контранастъпление по такъв начин, че да се създаде впечатлението, че това "не са техните хора". "Те (украинските власти - бел. ТАСС) на всяка цена, както се казва, искат да постигнат резултати. Понякога се създава впечатлението, че това изобщо не са техни хора, които те хвърлят в това контранастъпление. Само командирите ми докладват от полевата битка, това е невероятно", каза Путин.

Руският президент смята, че Украйна може да започне преговори само за попълване на ресурси. Западните куратори настояват Украйна да "отхапе колкото е възможно повече" парче територия и след това да започне преговори, отбеляза Путин.

Русия работи върху оръжия, базирани на нови физически принципи, съобщи още Путин на икономическия форум във Фладивосток.

"Оръжията, базирани на нови физически принципи, ще обезпечат сигурността на всяка страна в близкото историческо бъдеще", заяви още руският лидер.

Този тип оръжие най-често означава разработване на качествено нови, неизползвани досега технологии. Те включват лазерни, инфразвукови, радиочестотни и други видове оръжия.

Владимир Путин отложи разговорите за възможността да бъде номиниран на президентските избори за края на годината, когато те ще бъдат свикани от парламента.

По-рано прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че Путин може да очертае плановете си за 2024 г., когато ще бъде определен крайният срок за номиниране на кандидати за президентските избори.