Пилотът на руския самолет, който се приземи аварийно в царевична нива, е действал хладнокръвно с една единствена мисъл в главата - как да кацне възможно най-меко. Това разказа самият той след инцидента, който по чудо се размина без жертви. 23 души обаче бяха ранени. Полетът от Москва до Симферопол, Крим, се сблъскал с ято чайки, стана ясно още вчера.

"Имахме само една мисъл в главата - как да предотвратим падането и когато осъзнахме, че е невъзможно, как да го направим възможно най-меко", разказа пилотът Дамир Юсупов, цитиран от руските информационни агенции и bTV.

"Излетяхме и усетих как единият двигател отказва, имали сме такива тренировки и реших да обърна, за да кацна на летището. Тогава разбрахме, че и вторият двигател губи мощност. Ситуацията бързо се влошаваше, постоянно търсихме решение, но нямахме време", допълни пилотът. 

Снимка: АР/БТА

Още вчера Кремъл съобщи, че ще връчи държавни отличия и на двамата пилоти и така те ще бъдат обявени за герои. Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, похвали летците, спасили живота на пътниците в самолета.

"Няма съмнение, че пилотите ще бъдат наградени, но преди това трябва да бъдат изпълнени някои формалности - например те да бъдат официално предложени за награждаване", добави той.

Снимка: RU-RTR Russian Television via AP/БТА

Аварийното кацане се наложило, след като самолетът с 226 пътници и седемчленен екипаж излетял от летище Жуковски край Москва за Крим, но при излитането се сблъска с ято чайки и в двигателите попаднали птици. Пилотите успяха да извършат кацането с два отказали двигателя.