Пилотът Дамир Юсупов, който приземи самолет в царевична нива и спаси живота на 226 пътници и всички членове на екипажа, отказа да се премести да живее в апартамента, дарен му от бизнесмен по повод геройството. Според него заради началото на учебната година децата просто нямат време да се местят в новото жилище.

Както е известно, заради постъпката си Юсупов получи и званието Герой на Русия.

Според него основната причина за отказ да се местят е нежеланието за прекъсване на образователния процес на децата. "Много сме благодарни за този подарък. Но не се планира преместване в близко бъдеще. Децата отидоха на училище и на детска градина както обикновено", казва Юсупов, цитиран от URA.ru.

Според изданието командирът на екипажа сега живее със семейството си в град Полевской, на 50 км от Екатеринбург. Останалите членове на екипажа също получиха нови жилища. Става въпрос за едностайни апартаменти с необходимите мебели и домакински уреди в нова сграда на микрорайон Краснолесие в Екатеринбург.

Припомняме, че успешното аварийно кацане, което стана популярно като "чудото в царевичното поле", се случи на 15 август. Тогава самолетът на Юсупов излетя от московското летище Жуковски и на височина 30 метра се сблъска с ято птици, в резултат на което един от двигателите отказа.

Командирът на екипажа Дамир Юсупов иска разрешение да се върне на летището, но в този момент и вторият двигател също отказва, което кара пилотът да вземе решение да кацне в най-близкото поле, въпреки че резервоарите са пълни за гориво. Приземяването е успешно и всички на борда са живи, като има малцина ранени.