Украйна нарече днес Русия "терористична държава" по време на изслушването в Международния съд на ООН заради предполагаемата подкрепа на Москва за проруските сепаратисти, обвинени за свалянето през 2014 г. на самолет на малайзийските авиолинии , предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това бе първата среща на адвокатите на Украйна и Русия в Международния съд, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Шестнадесет съдии от Международния съд разгледаха искането на Украйна, че Москва е нарушила договора на ООН за борба с тероризма, като е оборудвала и финансирала проруските сили, които според заключенията на международните следователи са свалили самолета, извършвал полет MH17, над Източна Украйна, при което са загинали всички 298 пътници и екипаж.

Самолетът излита от Амстердам и пътува за Куала Лумпур, когато бива поразен от произведена в Русия ракета на 17 юли 2014 г., докато се водят боеве между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили.

Русия и Украйна се изправиха пред съда в Хага заради свалянето на самолета MH17

Снимка: АР/БТА

Със същия иск Украйна поиска от съда в Хага да разпореди на Русия да спре предполагаемата дискриминация срещу етническата група на кримските татари на украинския полуостров, който беше окупиран от Русия през 2014 г.

Делегацията на Украйна с пълномощния посланик на Министерството на външните работи Антон Кориневич, третия от ляво

Снимка: АР/БТА

Във встъпителните си думи украинският посланик Антон Кориневич коментира язовирa "Нова Каховка" в южната Херсонска област на Украйна, чиято стена бе разрушена часове по-рано.

Според Киев Русия е взривила язовира. Някои руски официални представители заявиха, че е бил разрушен от украински обстрел, а други - че се е спукал от само себе си.

Снимка: АР/БТА

"Русия не може да ни победи на бойното поле, затова се насочва към гражданската инфраструктура, за да се опита да ни остави на студено и така да ни накара да се подчиним", каза Кориневич на изслушванията.

"Днес Русия взриви голям язовир, което доведе до евакуация на цивилни, екологични щети и застраши безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие." Той добави, че "действията на Русия са действия на терористична държава".

Руската делегация с Генадий Кузмин, посланик по особени задължения на Министерството на външните работи, първият отляво, чака съдиите да влязат

Снимка: АР/БТА

През ноември миналата година нидерландски съд задочно осъди двама руснаци и един украински гражданин за убийство за ролята им в свалянето на MH17 и ги осъди на доживотен затвор. Той също така установи, че от средата на май 2014 г. Русия е имала "цялостен контрол" над силите в отцепилата се Донецка народна република в Източна Украйна.

Международния съд на ООН в Хага

Снимка: АР/БТА