Това се казва в предварителния доклад на Съвета за сигурност на Холандия за причините за самолетната катастрофа, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА и "Фокус".

На 17 юли полет MH17 на „Малейжа еърлайнс“ се разби в Източна Украйна. Всички 298 души на борда загинаха, като 193-ма от тях бяха холандски граждани.

В доклада си холандските авиационни експерти са използвали информация за полета от черните кутии, кулите за контрол на въздушния трафик, сателитни изображения и снимки от мястото на падане.

Вижте снимки >>>

"Снимки на отломките от самолета, изпълнявал полет МН17, показват, че той е поразен и пробит на множество места отвън от множество обекти, летящи с висока скорост, което е причинило разпадането на Боинг 777 на малайзийските авиолинии по време на полета", се посочва в доклада.

Експертите пишат, че подробното изследване на структурните щети продължава, като ще бъде извършена съдебна експертиза, когато отломките бъдат преместени.

Разследващите трагедията не са открили доказателства за техническа или човешка грешка, които да са довели до разбиването на самолета. В документа се посочва, че Боингът е бил годен за полет при излитането си от Амстердам и е бил обслужван от "квалифициран и опитен екипаж".

"Не е имало технически проблеми", отбелязват експертите в доклада, който е от 34 страници.

Холандският съвет за сигурност оповести заключенията си почти два месеца след свалянето на самолета. Докладът не казва, че малайзийският самолет е бил свален от ракета, но изводите в него, както изглежда, насочват към такова заключение, отбелязва АП.

"Първоначалните резултати от разследването насочват към външна причина за катастрофата със самолета", заяви ръководителят на Бюрото Тийбе Юастра.

Той добави, че са необходими повече проучвания, за да се установи причината за падането на самолета с по-голяма точност.

Окончателните резултати от разследването ще бъдат оповестени до една година.